Deputaţii din comisia juridică reiau mâine discuţiile privind abuzul în serviciu
Sunt câteva variante pentru stabilirea pragului de la care abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune.
Articol de Radiojurnal, 03 Aprilie 2023, 23:39
Deputaţii din comisia juridică reiau mâine după-amiază discuţiile cu privire la proiectul de lege privind abuzul în serviciu, dezbateri începute ieri. După reacţiile din partea opoziţiei, asociaţiilor de magistraţi şi a societăţii civile cu privire la valoarea de 250.000 lei stabilită în varianta Senatului pentru acest prag, coaliţia în ansamblu şi partidele componente separate, vin acum cu propuneri substanţial reduse. În continuare se pot depune amendamente.
Reporter - Cătălin Purcaru: Sunt câteva variante pentru stabilirea pragului de la care abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune. Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, propune 9.000 lei - echivalentul a trei salarii minime pe economie. Liberalii au anunţat 6.000 lei, în timp ce opoziţia şi reprezentanţii societăţii civile cer o cifră simbolică.
Anduţa Karetsou, reprezentantul comunităţii Declic: Mesajul cetăţenilor pentru dumneavoastră este ''nu 250.000 lei, nu alte zeci de mii de lei, ci un singur leu ca prag acceptabil pentru abuzul în serviciu''.
Reporter - Cătălin Purcaru: Deputatul PNL, Ioan Cupşa, atrage atenţia asupra respectării deciziei Curţii Constituţionale.
Ioan Cupşa: Şi eu mi-aş dori, într-adevăr, ca în ceea ce priveşte abuzul în serviciu să nu existe niciun prag. Dacă respectăm ordinea constituţională, atunci nu putem face astfel de propuneri. Nu se poate să stabilim 1 leu prag, pentru că acele decizii ale Curţii Constituţionale ne sunt opozabile tuturor.
Reporter - Cătălin Purcaru: Deputatul USR, Stelian Ion, fost ministru al justiţiei, consideră că valoarea pragului de la care poate fi incriminat abuzul în serviciu trebuie să fie rezonabilă.
Stelian Ion: Nu derizoriu, n-aş zice 1 leu, pentru că nu putem nici să ne jucăm cu legea, dar să fie un prag care să respecte toţi cetăţenii din această ţară.
Reporter - Cătălin Purcaru: Stabilirea pragului pentru abuzul în serviciu este o decizie a Curţii Constituţionale şi reprezintă un jalon de îndeplinit prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.