Deputaţii au votat majorarea salariilor din educaţie şi sănătate
Proiectul a fost adoptat în forma prezentată de comisiile de specialitate care a modificat forma prezentată iniţial de Guvern prin ordonanţa 20 din acest an.
Articol de Radiojurnal, 07 Noiembrie 2016, 17:24
Cu 184 de voturi pentru, nici un vot împotrivă, nici o abţinere şi un deputat care nu şi-a exprimat votul, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care majorează salariile în educaţie şi sănătate.
Proiectul a fost adoptat în forma prezentată de comisiile de specialitate care a modificat forma prezentată iniţial de Guvern prin ordonanţa 20 din acest an.
Astfel, deputaţii au mărit salariile unui personal mult mai numeros din sănătate şi educaţie decât prevedea forma Executivului.
Ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că ordonanţa guvernului permite mărirea salariilor în sănătate cu 15%, în medie şi în educaţie cu 10 procente, în două tranşe.
Dragoş Pîslaru a precizat că ordonanţa guvernului fără amendamentele parlamentarilor permite o majorare cu 30% în următorii cinci ani.
Dacă legea va fi adoptată cu amendamentele parlamentarilor, înseamnă o creştere ce nu poate fi suportată de buget şi mai înseamnă o înechitate, adică o creştere mare a salariilor mari şi o creşere mică pentru restul, a precizat Dragoş Pîslaru.
Dragoş Pîslaru: "Avem, de fapt, lucruri care sunt ascunse în grile. Efectul acestor modificări propuse în raportul comisiei vor duce la o polarizare între cei care abia intră în sistem şi cei care sunt acum cu cele mai mari creşteri procentuale, grosul de fapt creşterii este la cei care au salariile deja mai mari."
Liderul PSD Liviu Dragnea a respins afirmaţia că nu sunt bani pentru aceste măriri salariale şi a subliniat că impactul bugetar va fi de 1,8 - 1,9 miliarde de lei, iar deficitul bugetar nu va creşte peste limita admisă.
Liviu Dragnea: "Deficitul bugetar la aceasta oră este de 0,4 - 0,45%, Nu au cum să mai atingă anvelopa de 2,8 - 2,9%.
"Pentru anul viitor, creşterea economică prognozată de Comisia de prognoză generează, în final, venituri în plus la bugetul general consolidat de aproximativ 14 miliarde de lei.
"Oameni buni, nu mai ţineţi banii necheltuiţi şi oamenii cu salarii foarte mici".
Majorările salariale au fost susţinute de UDMR, ALDE şi de Grupul minorităţilor naţionale.
Deputaţii PNL nu au participat la dezbateri şi nu au fost prezenţi în plenul Camerei Deputaţilor.
Reamintesc că liberalii au criticat în trecut acest proiect de lege, deoarece consideră că are scop electoral.