Deputaţii au adoptat astăzi legea votului prin corespondenţă
257 de deputaţi au votat "pentru", 30 "împotrivă" şi 12 s-au abţinut astăzi în Camera Deputaţilor la votul legii. Proiectul va fi trimis acum preşedintelui pentru promulgare.
Articol de Iulia Gherman, 28 Octombrie 2015, 18:47
Votul prin corespondenţă va putea fi utilizat de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate la alegerile parlamentare de anul viitor.
În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat astăzi legea care permite folosirea acestui tip de vot.
257 de deputaţi au votat "pentru", 30 "împotrivă" şi 12 s-au abţinut.
Actul legislativ urmează să fie trimis pentru promulgare preşedintelui.
Legea votului prin corespondenţă, în forma adoptată astăzi de plenul Camerei Deputaţilor, se va aplica doar pentru alegerile parlamentare.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a subliniat însă că membrii Comisiei de Cod Electoral vor continua să lucreze chiar de săptămâna viitoare pentru elaborarea prevederilor care vizează aplicarea acestei modalităţi de vot şi pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.
PNL, deşi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de limitarea prevederilor legii doar la scrutinul pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, a votat în favoarea documentului legislativ şi a anunţat totodată că încetează greva parlamentară.
În schimb, reprezentanţii UDMR s-au exprimat împotriva legii, pe care o consideră neconstituţională şi au părăsit sala de plen la dezbaterile pe articole, nemulţumiţi de timpul acordat pentru susţinerea amendamentelor.
Documentul legislativ stabileşte că votul prin corespondenţă poate fi aplicat ca alternativă la alegerile parlamentare doar de cetăţenii români cu domiciliul stabil în străinătate.
Cei care optează pentru această modalitate de vot sunt obligaţi să se înscrie în Registrul electoral, pe baza unei cereri pe care o depun personal sau o trimit prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de reşedinţă.
Faţă de forma adoptată de Senat, la Camera Deputaţilor a fost eliminată posibilitatea ca înscrierea să poată fi făcută online.
Tototdată, a fost adoptat un amendament care prevede că divulgarea secretului votului şi exercitarea acestuia în numele altei persoane sunt sancţionate penal.