Depresia, prezentă la 20% dintre pacienţii cu boli cardiace
Potrivit unui studiu, persoanele depresive prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi un infarct.
Articol de Adriana Turea, 30 Octombrie 2014, 07:30
Bolile cardiovasculare, asociate cu depresia, cresc de două ori riscul producerii unui infarct.
Atât în ţară, cât şi în lume, depresia constituie o problemă majoră de sănătate şi este prezentă la aproximativ 20% dintre pacienţii cu boli cardiace.
Un studiu recent scoate în evidenţă, că persoanele depresive prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi un infarct, în comparaţie cu cele care nu suferă de depresie.
În plus, cu cât o persoană la care se produce un infarct miocardic este mai tânără, cu atât riscul de a dezvolta depresie este mai mare.
Specialiştii susţin, că inima este influenţată şi de stilul de viaţă desechilibrat, sedentar, de consumul de alimente nesănătoase, alcool sau fumat.
Până în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de mortalitate
Potrivi psihologului Doinea Brahenea, comunicarea este de asemenea, importantă pentru a preveni depresia.
"Ar trebui să facem toţi sport, măcar dimineaţa o serie banală de 20 de abdomene, de exemplu; plimbări scurte, alergări zilnice. Apoi, să ne întâlnim şi să comunicăm cu familia şi prietenii", a spus aceasta.
Depresia influenţează negativ evoluţia secţiunii cardiace şi, de asemenea, afectează toate aspectele vieţii unui pacient, familie şi relaţii personale, educaţie, carieră, activitatea şi starea generală de sănătate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii preconizează că până în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de mortalitate în lume, primul loc fiind ocupat de bolile cardiovasculare care provoacă decesul a 17 milioane de oameni anual.