Depreciere severă a culturilor agricole neirigate din sudul şi estul ţării
Starea de vegetaţie a culturilor agricole neirigate va continua să se deprecieze pe suprafeţele cu deficite de umiditate din sudul, sud-estul şi estul ţării, unde se menţine seceta pedologică.
Articol de Florin Lepădatu, 20 August 2024, 11:25
Starea de vegetaţie a culturilor agricole neirigate va continua să se deprecieze pe suprafeţele cu deficite de umiditate din sudul, sud-estul şi estul ţării, unde se menţine seceta pedologică, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru următoare săptămână.
”Aceste condiţii vor determina în continuare forţarea proceselor de maturare, ofilirea, uscarea parţială/totală a aparatului foliar, formarea de boabe şiştave şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, iar la floarea- soarelui capitule mici, precum şi un procent ridicat de seminţe seci”, se arată într-un comunicat.
În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, la scara întregii ţări, chiar caniculară în zonele de câmpie.
Din punct de vedere meteorologic, temperatura medie diurnă a aerului se va situa în intervalul analizat între 19 şi 31 grade Celsius, mai ridicată cu 1 - 8 grade în raport cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 28 şi 38 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între 10 şi 24 de grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Potrivit ANM, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări temporare ale vântului. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, îndeosebi în sud-vestul, nordul şi centrul ţării.