Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Democraţia în România "nu a reuşit"

Agenţia Reuters scrie că politicienii par mai interesaţi de confruntările lor decât de "problemele care asaltează România, cea mai săracă membră UE după Bulgaria".

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Foto: Xinhua.

Articol de Sorin Solomon, 27 Iunie 2012, 08:35

Scandalurile politice ar putea face ca electoratul român să se îndrepte la alegerile parlamentare, care vor avea loc în cinci luni, spre partidele populiste sau spre membri marginali ai partidelor politice convenţionale, aşa cum s-a întâmplat în Grecia sau în vecina Ungaria, comentează Reuters.

Victor Ponta, al treilea prim ministru din ultimele cinci luni, care a luat puterea în luna mai se află deja sub presiune, după acuzaţiile de plagiat, deşi el se prezintă un campion al schimbării.

"Ne aflăm în prima linie în războiul cu sistemul care a guvernat România în ultimii ani şi care a guvernat România prin şantaj, ameninţări şi calomnie" , a declarat în faţa cabinetului său Victor Ponta după ce a fost acuzat de plagiat de revista Nature.

Mulţi oameni văd că liderii politici beneficiază de un sistem în care foştii comunişti au putut menţine controlul în timp ce corupţia a înflorit.

Câţiva foşti miniştri au fost condamnaţi pentru corupţie, dar mulţi dintre ei sunt în libertate din cauza suspendării pedepselor.

Foto: Reuters.

În timp ce majoritatea românilor câştigă în medie 350 de euro pe lună şi duc o luptă zilnică cu birocraţia, liderii lor se bucură de maşini scumpe, vile superbe şi conturi generoase. În orăşelele de province, reşedinţele ostentative sunt ceva normal pentru primari, comentează Reuters.

Dar ultima săptămână a fost un dezastru de relaţii publice pentru premierul de stânga Victor Ponta.

Fostul prim ministru, Adrian Năstase, cel care a coordonat lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta, a pierdut recursul la o condamanre într-un caz de corupţie şi a încercat să se sinucidă în timp ce era ridicat de la poliţişti pentru a fi dus la penitenciar.

Fostul premier Adrian Năstase este transportat la penitenciar. Foto: Agerpres.

"Când vine vorba de politică şi politicieni, credinţa mea în sistem s-a dus. Nenumărate scandaluri din ultimii 22 de ani sunt dovada că avem de-a face cu incompetenţi şi asta arată că democraţia din România nu a reuşit.", a declarat pentru Reuters, managerul de proiect, Robert Cojocaru de 32 de ani.

Confruntări pe mai multe planuri

Atunci când a preluat puterea, Victor Ponta s-a grăbit să se angajeze că va colabora FMI pentru a reasigura investitorii că lucrurile merg bine, apoi s-a angajat într-o serie de confruntări politice.

Guvernul a promovat o lege care schimbă sistemul electoral, eliminând turul doi la alegerile parlamentare, ceea ce ar asigura USL o majoritate confortabilă după alegerile din luna noiembrie, notează Reuters

Prim ministrul se află de asemenea într-o dispută cu preşedintele Traian Băsescu, cel care a influenţat, în ciuda rolului său decorativ, guvernele anterioare privind reprezentarea României la Consiliul European.

Vizibil nervos, Traian Băsescu a fluturat un exemplar al Constituţiei spre Victor Ponta, arătând că a descoperit tacticile premierului.

Victor Ponta încearcă să facă suspendarea preşedintelui mai uşor de realizat, acuzându-l că a orchestrat acuzaţiile de plagiat.

Premierul îl incriminează pe preşedinte că ar fi în spatele condamnării lui Năstase, condamnare pe care Victor Ponta o consideră politică.

Preşedenţia nu a dorit să comenteze acuzaţiile.

Lupta politică "poate schimba rezultatul votului din toamnă"


Candidatul independent Nicuşor Dan a obţinut aproape 10% la alegerile locale pentru primăria Bucureştiului, iar populistul Dan Diaconescu, al cărui partid pledează pentru reduceri semnificative de impozite, a ieşit al treilea la nivel naţional, la alegerile locale din această lună.

Dan Diaconescu în campanie electorală. Foto: Agerpres.

Un primar USL a obţinut 86% din voturi, cel mai mare procent înregistrat în ţară, ca urmare a politicii sale de relocare a romilor.

"Jocul s-a schimbat", a declarat pentru Reuters Sergiu Mişcoiu de la Centrul pentru Studii Politice din Cluj.

"Suntem în plin discurs populist, alimentat în principal de sărăcie, deziluzia faţă de clasa politică şi neputinţa de după austeritate", a explicat el.

Însă poate că cea mai mare bătălie a lui Ponta va fi aceea de a ţine unită USL - o grupare politică eclectică dominată de Partidul Social Democrat, al premierului - care dă deja semne de tensiune.

"Va fi o alianţă extrem de neconfortabilă", spune Guy Burrow, partener la o firmă de consultanţă din Bucureşti.

Între aceste ciondăneli nedemne, vacanţa tradiţională din timpul verii caniculare din Bucureşti şi campania pentru alegerile din noiembrie, nu prea mai rămâne nici timp, nici chef pentru reforme economice importante.

Acestea includ privatizarea ineficientelor industrii de stat din România, listarea la bursă a unui producător de electricitate este deja în suspensie după ce aceasta şi-a declarat insolvenţa, modernizarea sistemului de sănătate învechit şi corupt şi liberalizarea preţurilor la energie.

Ponta trebuie să demisioneze "deoarece tuturor ne este ruşine"

Leul rămâne la un nivel scăzut, dureros pentru două treimi dintre cei cu rate la bancă şi ale căror împrumuturi sunt făcute în monedă străină , iar costurile pentru împrumuturile guvernamentale sunt în creştere, notează Reuters.

Cu o economie aflată într-o situaţie delicată, Victor Ponta trebuie să aducă deficitul la sub 3 procente din PIB pentru a evita sancţiuni din partea Uniunii Europene.

"Cred că situaţia financiară va fi mai rea decât cred ei. Ce măsuri intenţionează să ia în acest caz?", se întreabă analistul Barclays Capital, Daniel Hewitt.

"Asta-i ideea preşedintelui Băsescu, să-i lăsăm să vină la putere şi apoi să-şi dea arama pe faţă", adaugă acesta.
Fostul preşedinte Ion Iliescu. Foto: Reuters.


PSD este succesorul Partidului Comunist condus de Nicolae Ceauşescu şi a preluat puterea după o revoluţie violentă, în 1989, sub conducerea lui Ion Iliescu, şcolit la Moscova, şi care este în continuare un politician influent, acuzat însă că a permis să înflorească corupţia şi impunitatea politicienilor, se arată în comentariul Reuters.

România a cerut ajutorul FMI în 2009 pentru a-şi proteja economia iar măsurile de austeritate, reducerea salariilor în sectorul public şi creşterea TVA i-au lovit dur pe românii mai săraci şi au accentuat alienarea faţă de politicieni.

"Nimic interesant nu se va întâmpla în această ţară până când generaţia lui Ceauşescu nu va dispărea", spune Mădălin Munteanu, un web designer în vârstă de 27 de ani.

Fostul premier de centru-dreapta, Emil Boc, a fost cel care a impus măsurile de austeritate şi a demisionat în februarie după un val de proteste.

Succesorul său, Mihai-Răzvan Ungureanu, a menţinut politicile şi coaliţia lui Emil Boc, dar a fost înlăturat de la putere după ce a pierdut luna trecută o moţiune de cenzură. Iniţial, această situaţie s-a tradus într-un sprijin amplu pentru USL, care a câştigat detaşat alegerile locale de la începutul lui iunie, dar a cărei autoritate este acum subminată, iar semnele de întrebare cu privire la Ponta provoacă îndoieli legate de stabilitatea politică şi, prin urmare, de respectarea acordului cu FMI, scrie Reuters.

Victor Ponta, 39 de ani, un împătimit al curselor de maşini, a fost promovat drept o schimbare de gardă pentru partid, dar acum se vede nevoit să se apere în faţa acuzaţiilor de plagiat şi spune că nu va demisiona.

"Este posibil ca Ponta să demisioneze, depinde cât de evident este plagiatul", spune Hewitt.

Însă unul dintre cei nominalizaţi pentru postul de ministru al educaţiei, Corina Dumitrescu, a demisionat după inadvertenţele din CV, iar un al doilea, Ioan Mang i-a urmat exemplul, pe fondul unor acuzaţii de plagiat.

Climatul politic pe tema plagiatului s-a schimbat evident în întreaga Europă, iar acuzaţii similare i-au doborât pe preşedintele Ungariei şi pe ministrul german al apărării, perceput cândva drept posibil succesor al cancelarului Angela Merkel.

"Nu este credibil, nici în ţară, nici în străinătate", a declarat europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al justiţiei din partea Partidului Democrat Liberal.

"Ponta trebuie să demisioneze deoarece tuturor ne este ruşine", a adăugat ea, se mai arată în finalul comentariului Reuters.

Întâlnire premier-preşedinte privind reprezentarea la UE
Politică 14 Iunie 2012, 16:29

Întâlnire premier-preşedinte privind reprezentarea la UE

Premierul Victor Ponta a declarat că singurul lucru stabilit cu şeful statului privind nivelul de reprezentare a României la...

Întâlnire premier-preşedinte privind reprezentarea la UE
Cauzele incendiilor de locuinţe sunt legate de folosirea necorespunzătoare a surselor de încălzire
România 17 Noiembrie 2024, 15:06

Cauzele incendiilor de locuinţe sunt legate de folosirea necorespunzătoare a surselor de încălzire

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui atrage atenţia că sezonul rece este abia la început şi cetăţenii...

Cauzele incendiilor de locuinţe sunt legate de folosirea necorespunzătoare a surselor de încălzire
Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor
România 16 Noiembrie 2024, 16:30

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor

Unii economişti spun că anul viitor ar putea fi unul complicat şi recomandă populaţiei să pună bani deoparte.

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor
Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială
România 16 Noiembrie 2024, 16:27

Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială

Aproximativ 4,5 procente din populaţia României au dizabilităţi de diferite grade.

Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială
Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
România 16 Noiembrie 2024, 16:24

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă

Clubul a primit și o amendă de 10.000 de lei.

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
Prevenţia tusei convulsive la copii
România 16 Noiembrie 2024, 13:38

Prevenţia tusei convulsive la copii

Puţini bolnavi de tuse convulsivă merg la doctor şi ajung să fie diagnosticaţi, atrag atenţia medicii infecţionişti.

Prevenţia tusei convulsive la copii
Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
România 16 Noiembrie 2024, 13:29

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămâna viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe...

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
România 16 Noiembrie 2024, 02:59

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural

Este cel mai mare potenţial de producţie de energie din astfel de surse neexploatat.

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural