Demisii după protestul medicilor
Pentru că nu au reuşit să obţină mai mulţi bani, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, şi-au dat demisia.
11 Iunie 2011, 07:52
Această săptămână se încheie cu o veste bună pentru pacienţii care au fost privaţi de drepturile de asigurat din cauza conflictului dintre medicii de familie şi Ministerul Sănătăţii.
După aproape două săptămâni de protest, medicii au semnat noul contract-cadru pentru care au obţinut răspuns favorabil la o parte din solicitările lor.
Astfel, de săptămâna viitoare pacienţii vor primi reţete compensate şi gratuite şi bilete de internare.
O problemă care a rămas nerezolvată este cea a subfinanţării cabinetelor medicale, iar acest eşec a făcut ca liderii organizaţiilor care îi reprezintă pe medici să demisioneze.
Medicii de familie spun că în condiţiile actuale, banii nu le ajung decât de la o zi la alta şi că ar putea fi nevoiţi să închidă cabinetele în câteva luni.
Ei au cerut ca sumele decontate pentru fiecare pacient să fie mai mari, la fel şi cele pentru serviciile medicale oferite.
Pentru că nu au obţinut bani mai mulţi, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, şi-au dat demisia.
Doina Mihăilă a declarat că a obţinut nişte lucruri profesionale, "dar din punct de vedere al finanţării şi al posibilităţii de suplimentare a finanţării pentru medicina de familie pentru a rezista în continuare, nu am obţinut absolut nimic".
De asemenea, Doina Mihăilă consideră că nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi reveneau iar demisia s-a "trebuie să fie de onoare, motiv pentru care am şi procedat în consecinţă".
Şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, s-a arătat dezamăgită că n-a obţinut mai mult de la negocierile cu ministerul şi Casa de Asigurări de Sănătate.
Rodica Mihăilă este de părere că "acest eşec nu arată decât o totală lipsă de respect pentru asistenţa medicală primară şi pentru medicii de familie, aşa că poate că trebuie să vină altcineva, poate că noi n-am fost suficient de convingătoare sau, altă explicaţie ţine strict de decidenţi, de preşedintele Casei, şi anume că nu le pasă".
Mai mult, Rodica Mihăilă spune că a făcut tot ce a putut, "dar nu am avut parteneri de discuţie".
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a arătat într-o conferinţă că este conştient de problemele financiare ale medicilor, dar că deocamdată nu are soluţii pentru ele.
Autorităţile intenţionează să găsească soluţii pentru 2012
Lucian Duţă spune că obligaţia Casei Naţionale şi a Ministerului Sănătăţii, este aceea de "a găsi soluţii corecte de finanţare pentru segmentul de medicină de familie începând cu data de 1 ianuarie 1012".
De asemenea, Lucian Duţă spune că nu a spus niciodată că acest segment este finanţat corect, "am recunoscut de atâtea ori că este subfinanţat, dar din păcate, problemele de finanţare cu care se confruntă întreg sistemul de sănătate duc la o subfinanţare şi a medicilor de familie.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a mai spus că va căuta o soluţie, pentru ca pacienţii care au dat bani pe medicamente în perioada în care medicii n-au mai eliberat reţete compensate şi gratuite să-şi recupereze banii.