Demersuri pentru constituirea unei brigăzi multinaţionale în România
Ministrul de externe, Lazăr Comănescu şi cel al apărării, Mihnea Motoc, vor vorbi astăzi despre acest proiect.
Articol de Cătălin Purcaru, 28 Iulie 2016, 09:23
Autorităţile române au început demersurile pentru implementarea deciziilor stabilite la Summitul NATO de la Varşovia, între care şi constituirea unei brigăzi multinaţionale pe teritoriul României.
Ministrul de externe, Lazăr Comănescu şi cel al apărării, Mihnea Motoc, vor vorbi astăzi despre acest proiect, dar şi despre celelalte angajamente pe care şi le-a luat România la summitul NATO.
Un prim pas a fost făcut după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prin formarea unui grup de lucru interinstituţional sub conducerea consilierului prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor.
O zi mai târziu, primul-ministru Dacian Cioloş le-a cerut miniştrilor de externe şi apărării ca în perioada imediat următoare să elaboreze un calendar de acţiuni privind punerea în practică a obligaţiilor asumate.
Dacian Cioloş: "Trebuie să ne pregătim pentru a asigura infrastructura de primire a militarilor care vor participa la această brigadă multinaţională. În al doilea rând, trebuie să începem demersurile pentru componenta maritimă şi aeriană a prezenţei întărite a NATO la Marea Neagră".
Premierul a precizat că este nevoie de un efort conjugat la nivelul Guvernului, o coordonare bună cu Preşedinţia, dar şi o informare inclusiv a partidelor parlamentare pe aceste teme.
Brigada internaţională NATO ar urma să intre în acţiune în primăvara anului viitor pe teritoriul României, iar cel puţin şase aliaţi şi-au arătat interesul de a participa cu militari - a anunţat şeful statului, Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.
Klaus Iohannis: "Doi dintre ei au declarat deja foarte clar cum participă: Polonia, care a spus că trimite o companie şi Bulgaria, care a spus că trimite în jur de 400 de militari în acestă brigadă".
Pe teritoriul României funcţionează deja două structuri de comandă-control NATO.
Unitatea de integrare a forţelor Alianţei este complet operaţională, iar Comandamentul multinaţional de divizie sud-est, parţial operaţional, va avea capacitate maximă până în anul 2018.