Demersul ministrului Toader "va produce cel putin nedumerire" la Bruxelles
Intr-o declaratie la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis considera ca ministrul justitiei Tudor Toader nu a prezentat motive temeinice si clare pentru demiterea Codrutei Kovesi.
Articol de Carmen Gavrilă, 23 Februarie 2018, 12:43
Presedintele Klaus Iohannis considera ca ministrul justitiei Tudor Toader nu a prezentat motive temeinice si clare pentru demiterea Codrutei Kovesi de la sefia DNA.
Intr-o declaratie la Bruxelles, la Consiliul European, presedintele i-a mai reprosat ministrului Toader ca inca nu a publicat raportul privind activitatea DNA, asa cum a promis. Presedintele a adaugat ca in continuare o sustine pe Codruta Kovesi si activitatea DNA.
Presedintele a mai spus ca demersul ministrul justitie va produce cel putin nedumerire printre liderii europeni adunati la Consiliul European si cu siguranta nu va duce spre imbunatatirea imaginii Romaniei.
Reuniunea informală a Consiliului European
Preşedintele Klaus Iohannis, participă, astăzi, la reuniunea informală a Consiliului European, de la Bruxelles, unde se discută despre viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020 şi despre reformarea instituţională a Uniunii Europene.
Liderii europeni vor să stabilească un calendar al procesului de negociere, priorităţile de finanţare, dar şi să afle ce state membre sunt dispuse să îşi majoreze contribuţia la bugetul Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis nu a precizat dacă România e dispusă ori nu să dea mai mulţi bani, dar a insistat că e nevoie să se ajungă la un acord între statele membre cât mai curând posibil.
Cum negocierile se vor suprapune cu preşedinţia română a Consiliului în 2019, Klaus Iohannis a dat asigurări că România va acţiona pentru a face posibil un acord politic în vederea construirii unui buget modern şi eficient al Uniunii după 2020. Preşedintele a anunţat deja că România vrea un viitor buget care să răspundă pe cât posibil priorităţilor şi nevoilor tuturor statelor membre şi care să păstreze convergenţa ca principală prioritate. Aşadar, Klaus Iohannis va cere finanţarea adecvată a politicii de coeziune şi reformarea ei, pentru că atenuează diferenţele de dezvoltare între statele membre.
În ce priveşte noile priorităţi ale Uniunii, precum politica de apărare, migraţia, inovarea, cercetarea, iniţiativele legate de tineret, preşedintele va argumenta că acestea trebuie să fie finanţate în viitorul buget european, dar fără să fie scăzute alocările pentru politicile tradiţionale ale Uniunii, ca politica agricolă şi cea de coeziune.
În ce priveşte viitoarea compoziţie a Parlamentului European, România susţine propunerea legislativului european privind noua distribuţie a mandatelor în perioada 2019-2024. Conform acestei propuneri, România va avea 33 de europarlamentari, cu unul în plus faţă de actuala legislatură.