Delta Dunării, "focar de leucoză pe care autorităţile nu îl eradichează"
Crescătorii de animale din această zonă izolată a ţării nu mai pot valorifica animalele şi nici nu mai primesc despăgubiri.
Articol de Irinel Călin, Tulcea, 06 Iulie 2016, 14:02
Direcţia Sanitar Veterinară Tulcea a declarat Delta Dunării focar de leucoză bovină şi astfel valorificarea animalelor din această zonă este supusă unor reguli foarte stricte.
Printre acestea, transferul şi valorificarea animalelor se face doar cu buletine de analiză prealabile care să confirme sau să infirme prezenţa acestui virus, iar în cazul în care este confirmat virusul, proprietarul este obligat să predea animalul unui abator.
Tudor Cernega este unul dintre crescătorii de bovine din Delta Dunării.
"Cei de la Direcţia Sanitar Veterinară în loc să eradicheze boala de leucoză bovină, au considerat că este mai bine să declare focar de leucoză bovină.
"Deci, cu acte în regulă, un animal nu mai poate să iasă din Deltă decât la abator, abator care deocamdată, a fost la Frecăţei, s-a închis şi acela", afirmă Tudor Cernega.
Dacă în ţară şi în restul judeţului Tulcea statul oferă despăgubiri crescătorilor de bovine, în Deltă fiind focar declarat, statul nu oferă nicio compensaţie.
Mitică Tuchilă, directrorul Direcţiei Sanitar Veterinare Tulcea, spune că leucoza enzotică bovină este transmisă de insectele hematofage.
"Dacă animalul este bolnav, merge la abator. Despăgubiri nu primesc deoarece zona este considerată infectată", mai afirmă acesta.
Dacă în urmă cu trei ani valoarea despăgubirilor pentru bovinele cu leucoză din Tulcea atingea valoarea de şase milioane de lei, anul trecut suma acordată nu a depăşit un milion.