Delta Dunării are nevoie de o reconstrucţie ecologică
Specialiştii spun că Delta Dunării are nevoie acum şi de o reconstrucţie ecologică, nu doar de protecţie.
Articol de Irinel Călin, Tulcea, 02 Februarie 2016, 19:59
Astăzi este Ziua Mondială a Zonelor Umede. Cu 45 de ani în urmă, la Ramsar, în Iran, se semna actul internaţional care reglementează şi protejează sursele de apă, dar şi cele mai importante habitate de păsări care trăiesc în mediul acvatic.
Convenţia a fost ratificată de România în ianuarie 1991, iar patru luni mai târziu, Delta Dunării era inclusă în lista siturilor de importanţă internaţională.
Delta Dunării a fost grav afectată de desecările pentru agricultură din anii '70, iar specialiştii spun că este acum nevoie şi de o reconstrucţie ecologică a Deltei, nu doar de protecţia acesteia.
"Delta Dunării este într-o situaţie fericită, am putea spune, de a avea triplu statut de protecţie şi de a fi parte a unor convenţii internaţionale, inclusiv aceasta pe care o sărbătorim astăzi, Convenţia Ramsar, însă ne aduce aminte această sărbătoare că poate eforturile noastre ar trebui să fie mult sporite de reconstrucţia ecologică a acestor zone degradate", a spus directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Marian Tudor.
De aceeaşi părere este şi Grigore Baboianu, cel mai vechi cercetător din cadrul Rezervaţiei Biosferei, fost guvernaror al Deltei Dunării.
"Necazul cel mai mare cu care se confruntă Delta Dunării constă în faptul că nu întotdeauna fondurile alocate sunt pe măsura cerinţelor, Delta Dunării are cerinţe foarte mari şi sunt necesare fonduri pentru conservarea biodiversităţii, habitatelor naturale, utilizării durabile a resurselor naturale", afirmat Grigore Baboianu.
Vestea bună este că pentru reconstrucţii ecologice de habitate şi dezvoltare durabilă a zone, din acest an sunt alocaţi peste un miliard de euro din fonduri europene prin instrumentul teritorial de investiţii Delta Dunării.