Defrişările ilegale, "de patru ori mai extinse" decât în 2012
Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură spune că în primele nouă luni ale acestui an au fost tăiaţi ilegal aproximativ 850.000 de metri cubi de lemn.
12 Decembrie 2013, 14:23
Aproape 850.000 de metri cubi de lemn a fost tăiat ilegal din pădurile din România în primele nouă luni ale anului.
Potrivit ministrului delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, cantitatea este de patru ori mai mare decât cea tăiată ilegal în perioada similară a anului trecut.
"Dacă ne referim la numărul de infracţiuni constatate în 2013 la nouă luni au fost constatate 2.672 infracţiuni, iar numărul contravenţiilor şi a valorii amenzilor este de 11.250 de contravenţii, cu o valoare a amenzilor de 10.536.108 lei, faţă de 2012, când de data aceasta contravenţiile erau mai multe, 15.570 de contravenţii", spune Lucia Varga.
Ea a explicat că a sesizat în acest an primele semne de eficientizare a acţiunilor de control şi a insistat că un Cod silvic în forma dorită de guvern ar contribui semnificativ la reducerea tăierilor ilegale.
Codul silvic a fost adoptat cu modificări de Senat şi urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, unde, spune Lucia Varga, speră să reintroducă măsuri eliminate de senatori.
E vorba în primul rând de acordarea unor autorizaţii de practică pentru cei care gestionează pădurile.
În opinia Luciei Varga, doar aşa poate fi realizată penalizarea celor care comit ilegalităţi.
Proteste pe tema autorizaţiilor de practică
Autorizaţiile de practică sunt criticate de Federaţia pentru Apărarea Pădurilor, care a pichetat azi sediul Camerei Deputaţilor.
Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, spune că a fost stabilit un calendar al protestelor.
"Acest proiect de lege care modifică Codul silvic nu face altceva decât să politizeze întregul sector silvic. Deci, personalul silvic nu trebuie aservit politic. Noi nu vrem să facem politică.
"Noi avem aprobată şi o acţiune de protest în data de 19 decembrie, şi acest lucru îl vom face cu siguranţă dacă nu vom avea un răspuns favorabil în urma solicitărilor pe care noi le facem. Nu ştiu în ce măsură vom putea fi auziţi de acolo, noi stând aici, la câteva sute de metri de clădirea parlamentului. Ceea ce însă dorim să se facă cunoscut vom face cunoscut şi prin alte metode", spune Marian Stoicescu.
În replică la protestul Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, Lucia Varga a precizat la conferinţa de presă de azi că va insista la Camera Deputaţilor pentru menţinerea introducerii autorizaţiilor de practică.
Acestea sunt, în opinia sa, esenţiale pentru eliminarea corupţiei din domeniul silvic.
Potrivit autorităţilor, în perioada 1990-2011 din pădurile României s-au furat 80 de milioane de metri cubi de lemn în valoare de 5 miliarde de euro fără ca vreo parte a prejudiciului să fi fost recuperată.