Definiţii de caz pt sindromul respirator acut cu noul coronavirus schimbate
Orice persoană care a purtat mască sau echipament de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică, nu este considerată contact direct.
Articol de Radiojurnal, 04 Ianuarie 2021, 22:53
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a modificat astăzi definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus și au fost stabilite semnele şi simptomele pentru infectarea cu SARS-CoV-2.
Reporterul RRA, Adriana Turea, a făcut o sinteză pe acest subiect.
Adriana Turea:Specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică au stabilit că un caz posibil înseamnă orice persoană care prezintă cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, scurtarea respiraţiei, debut brusc al lipsei mirosului, pierderea gustului sau alterarea simţului gustativ; caz probabil este orice persoană care întruneşte simptomele specifice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau orice persoană care prezintă leziuni compatibile cu COVID-19, evidenţiate cu ajutorul instrumentelor radiologice; caz confirmat înseamnă: orice persoană în cazul căreia s-a identificat, prin analiza de laborator, prezenţa virusului SARS-CoV-2. Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile. Contactul direct este definit ca persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19, persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19, persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de doi metri şi cu o durată de minimum 15 minute. Potrivit INSP, orice persoană care a purtat mască sau echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică, nu este considerată contact direct. O altă hotărâre este că infectarea cu SARS-CoV-2 poate fi diagnosticată oficial şi cu teste rapide efectuate doar în unităţile medicale.