Deficitul de personal din spitale îi afectează pe pacienți
În capitală, la camerele de gardă se așteaptă cel puțin patru ore, unde operații sunt amânate din lipsa medicilor din Secțiile de Terapie Intensivă.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Ianuarie 2024, 07:56
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Deficitul de personal din spitale îi afectează pe pacienți. În capitală, la camerele de gardă se așteaptă cel puțin patru ore, unde operații sunt amânate din lipsa medicilor din Secțiile de Terapie Intensivă și sunt pacienți care așteaptă o zi sau două să se elibereze un loc la ATI. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București mai atrage atenția că cele 19 spitale din subordinea municipalității ar avea nevoie de încă 700 de medici și de 400 de asistente. Aproximativ 100 de șefi de spitale, lideri sindicali și reprezentanți ai pacienților au participat, ieri, la o ședință de lucru și au decis să solicite Ministerului Sănătății să recunoască starea de urgență cu privire la lipsa de personal din sistem și, ca soluție imediată, să elaboreze o metodologie de ocupare a posturilor din sănătate pe o perioadă determinată de un an, similar procedurilor din pandemie.
Directorul general al ASSMB, Oana Sivache: ”Cerem modificări ale procedurilor de aprobare a nevoilor din sănătate pe baza memorandumului. Singura entitate competentă în măsură să evalueze fundamentarea nevoilor în sănătate este Ministerul Sănătății și nu alte ministere. Deficitul de medici de care suferă România astăzi este determinat de mai mulți factori, în special de decizii fără analiză, care să țină cont de realitățile sistemului la nivelul organismelor decidente. Deși un ciclu de formare durează în medie 10 ani, 6 ani de facultate și 4 ani de pregătire în rezidențiat, nu există o strategie a decidenților de acoperire a deficitului de medici și vorbim astăzi, în România, de un deficit de aproximativ 15.000 de medici la nivel național. Raportat la situația actuală prin care ordonanța de urgență blochează concursurile de ocupare a unui post la stat, se elimină șansa oricărui medic proaspăt specialist să lucreze într-un spital de stat sau în țară.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/