Deficitul de experți judiciari îngreunează procesele aflate pe rolul instanțelor, avertizează avocații
O altă problemă sesizată de avocați este numărul redus de judecători, ceea ce face ca multe cauze să fie judecate ani la rând.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 13 Octombrie 2023, 15:36
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 octombrie, ora 15:01) - Realizator: Mira Gomboș - La noi în țară, deficitul de experți judiciari îngreunează procesele aflate pe rolul instanțelor, iar multe cauze ajung să treneze ani la rând, avertizează avocații. Potrivit Baroului Sălaj, spre exemplu, numărul redus de experți judiciari amână mult judecarea unor cauze dificile, precum retrocedările de suprafețe, accidentele rutiere cu victime sau pagube materiale mari, dar și spețele din sfera penală.
Reporter: Adrian Lungu - Multe procese aflate pe rolul instanței de judecată sunt îngreunate din cauza lipsei experților judiciari.
Cristian Tărău, decanul Baroului Sălaj, avocat: Sunt foarte multe litigii complexe unde opinia unor specialiști este esențială. Fără ea, nu se poate da o soluție corectă. Avem nevoie de evaluatori, de topografi, da. Sunt foarte multe litigii cu terenuri, litigii imobiliare. Avem nevoie de experți tehnici auto. Sunt enorm de multe accidente. Toată ziua sunt accidente cu victime. Acelea ajung în instanță foarte multe dintre procese. Sunt drame acolo: copii, părinți, familii. Și, ne trezim că avem nevoie de trei-patru ani ca să elucidăm dinamica unui accident, valoarea unor despăgubiri, a unor epave, ce s-a întâmplat acolo.
Reporter: Demersuri pentru înlăturarea deficitului de experți judiciari există.
Cristian Tărău: Și acum se face un fel de concurs în perioada asta, pentru a se completa numărul de experți judiciari.
Reporter. Taxele de timbru reprezintă o altă problemă.
Andreea Ciortea, avocat: Taxele judiciare de timbru au un caracter prohibitiv și, din nefericire, deși ar trebui să existe o proporționalitate între serviciul prestat și taxa plătită de justițiabil, această proporționalitate, în multe situații, mai ales în situația celor de partaj, spre exemplu, nu este respectată, nu există și conduce până la urmă să îngrădească accesul liber la justiție al cetățeanului. Taxa de timbru se plătește anticipat. În ipoteza în care litigiul se soluționează pe baza unei tranzacții, a unei înțelegeri încheiate între părți, taxa de timbru nu se restituie, ceea ce este stupid.
Reporter: O altă problemă sesizată de avocații sălăjeni este numărul redus de judecători, ceea ce face ca multe cauze să fie judecate ani la rând. (II)