Deficitul comercial a continuat să crească în perioada pandemiei
Articol de Iulian Olescu, 10 Septembrie 2020, 07:16
Deficitul comercial a continuat să crească şi în pandemie. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, pentru primele şapte luni ale anului, arată că diferenţa dintre importuri şi exporturi se îndreaptă către nivelul de 10 miliarde de euro, cu aproape jumăte de miliard mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019. Cifrele indică o scădere economică, dar situaţia nu este chiar dramatică, spun analiştii economici consultaţi de reporterul nostru, Iulian Olescu:
Reporter: În primele șapte luni ale anului, exporturile au însumat peste 34 de miliarde de euro, iar importurile au totalizat mai mult de 44 de miliarde. Astfel, exporturile au scăzut cu 16,2%, iar importurile, cu 12,2 procente față de perioada similară a anului trecut. Deficitul balanței comerciale, adică diferența dintre valoarea importurilor și cea a exporturilor, a atins aproape 10 miliarde de euro, fiind mai mare cu peste 480 de milioane de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie-31 iulie 2019. Analistul economic Constantin Rudnițchi spune că datele INS nu indică o criză, deși reflectă scăderi, atât pe partea de importuri, cât și pe cea de exporturi.
Constantin Rudnițchi: Cifrele sunt rezonabile, le-aș numi. Scăderea exporturilor este legată de situația europeană, în primul rând şi evident că dacă economiile europene au scăzut și dacă piețele europene au scăzut, și comenzile pentru industria și economia românească au mai scăzut, ceea ce sigur că se vede în exporturi. Scăderea importurilor este mai mult decât rezonabilă, este relativ mică, aş spune, ceea ce ne arată că nu suntem într-o criză și ne arată că, în continuare, consumul în România a rămas la cote bune.
Reporter: Constantin Rudnițchi spune că faptul că aportul investițiilor la PIB este unul pozitiv ne dă speranțe pentru viitor și concluzionează că deși suntem într-o zonă complicată din punct de vedere economic, avem și niște elemente care ne arată că economia ar putea să fie propulsată pe viitor de zona de investiții locale, unde însă este nevoie de programe, dar și de fonduri europene.
(PH)