Deficitul bugetar în sănătate a ajuns la 3 miliarde de lei
Preşedintele Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare, Rangam Bir, afirmă că pe trendul actual în anul 2050 rata de dependenţă în sistemul public al asigurărilor de sănătate să fie de un plătitor la nouă beneficiari.
Articol de Iulian Olescu, 06 Octombrie 2011, 15:24
Deficitul în sistemul de sănătate a ajuns la aproximativ trei miliarde de lei anul acesta, în ciuda sumelor pe care statul le pompează constant în acest domeniu, au atras joi atenţia reprezentanţii societăţilor de asigurare care au făcut o proiecţie a implicaţiilor sistemului actual asupra populaţiei pe termen lung şi au criticat lipsa unei legislaţii care să permită funcţionarea asigurărilor private.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe pe tema implicării asiguratorilor privaţi în reforma sistemului medical din România.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare, Rangam Bir, a arătat că inclusiv din punct de vedere financiar actualul sistem nu mai poate fi susţinut, deoarece din 2008 şi până în prezent el a înregistrat un deficit în continuă creştere între cheltuieli şi venituri, deficit ce va atinge la finalul acestui an nivelul de 2,5 - 3 miliarde de lei.
În plus, pe trendul actual se va ajunge ca în anul 2050 rata de dependenţă în sistemul public al asigurărilor de sănătate să fie de un plătitor la nouă beneficiari.
Implicarea sectorului asigurărilor private de sănătate este considerată esenţială de participanţii la reuniune, deoarece ar aduce, printre altele, expertiză şi eficienţă în managementul riscului şi al resurselor în sistemul de tarifare a serviciilor medicale şi în comunicarea cu asiguraţii.
S-a vorbit şi de varianta aplicării sistemului de la pensii, adică o parte din contribuţii să ajungă la sistemul privat de asigurări de sănătate, dar şi de proiectul ministerului sănătăţii de creare a unei reţele de şase spitale regionale de urgenţă prin parteneriate public-private, spitale care să poată asigura la cele mai înalte standarde toate fazele de la investigaţii şi diagnostic şi până la tratament.
S-a discutat şi despre revizuirea pachetului de servicii medicale de bază, în acest domeniu urmând ca până la finalul anului să fie întocmită o listă cu serviciile şi produsele care sigur nu vor fi incluse în acest pachet de bază.
În sfârşit, reprezentanţii Comisiei de Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale au vorbit şi despre proiectul unui act normativ de reformare drastică a sistemului actual de asigurări de sănătate.
Acesta prevede trecerea în totalitate a fondurilor colectate din asigurările sociale de sănătate către sectorul privat, existenţa mai multor case de sănătate private, care să concureze între ele, posibilitatea transformării spitalelor din instituţii publice în fundaţii sau chiar societăţi comerciale, rolul actualei Case de Asigurări Naţionale de Sănătate urmând a se orienta către reglementare şi control al calităţii şi accesibilităţii serviciilor medicale oferite.