Deficit de trei miliarde de lei în sistemul sanitar
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, susţine că instituţia pe care o conduce nu poate susţine financiar mai mult de o treime din tratamentele la nivel naţional.
Articol de Marilena Frâncu, 22 Noiembrie 2010, 20:14
Noi bani viraţi la sănătate nu vor rezolva problemele din sistem, având în vedere că deficitul este de trei miliarde de lei, după cum estimează preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.
Acesta spune că instituţia pe care o conduce nu poate susţine financiar mai mult de o treime din tratamentele la nivel naţional.
În opinia lui Lucian Duţă, problema şi mai gravă din sănătate este lipsa personalului.
Sistemul sanitar este subfinanţat, este concluzia unanim recunoscută de toţi jucătorii din sistem.
Preşedintele Casei Naţionale spune că fondurile Casei au scăzut în ultimii ani cu aproximativ 30 la sută şi asta din cauza scăderii contribuţiei la fondul unic de asigurări, dar şi din cauza existenţei unui număr extrem de mare de categorii de persoane exceptate de la plata contribuţiei la sănătate.
Cei mai mari consumatori din sistem sunt spitalele unde se duc aproximativ 75 la sută din banii gestionaţi de Casa Naţională, iar administrarea defectuoasă a bugetelor în cadrul acestor unităţi este o altă mare problemă.
Totodată, deficitul bugetar în sănătate la sfârşitul acestui an este de trei miliarde de lei, aşa încât neîncrederea oamenilor în sistemul sanitar de stat creşte constant.
"Sumele alocate per capita în România sunt de 200 de euro, pe când în Occident sumele alocate pleacă de la 1000 de euro în sus, drept pentru care a avea pretenţia de a asigura o calitate de servicii medicale asemănătoare cu cele din Occident, dar cu alocări bugetare de patru cinci ori mai mici.
"Este o chestiune, până la urmă, de bun-simţ, de a recunoaşte că nu putem să ajungem acolo în această privinţă", susţine preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.
Soluţii de deblocare a sistemului
Soluţiile de deblocare a sistemului se referă la micşorarea categoriilor exceptate de la plata contribuţiei la sănătate şi introducerea asigurărilor private de sănătate, ceea ce implicit înseamnă definirea clară a pachetului de servicii medicale minime suportate de stat.
Consilierul ministrului sănătăţii, Levente Vass, spune că problema pachetului de bază nu are o rezolvare imediată.
"Toată lumea se plânge de pachetul de bază, adevărat, dar nu avem de 20 de ani şi nici nu o să avem nici în mandatul nostru aproape sigur, pentru că întrebarea mea este, ca medic, ministerul sănătăţii face pachetul de bază?
"Nu, specialiştii trebuie să scrie pachetul de bază", mai spune Levente Vass.
Specialiştii atrag atenţia că pe lângă criza financiară din sistem, mult mai grav este faptul că, în câţiva ani, ne vom confrunta şi cu o criză majoră de personal.
Formarea de noi cadre medicale durează câţiva ani, iar pentru stoparea acestui fenomen trebuie luate măsuri din timp.