Deficit de medici în sistemul sanitar
Sistemul sanitar se confruntă cu o criză de medici, care de multe ori, preferă să accepte oferte din străinătate, decât să rămână în ţară.
Articol de Răzvan Stoichițoiu, 19 August 2015, 14:03
Datele statistice prezentate de sindicate arată că numărul medicilor care lucrează în România aproape că s-a înjumătăţit în ultimii patru ani.
O situaţie de criză este şi în Gorj şi chiar la Ambulanţă.
Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj a făcut demersuri repetate pentru angajarea a doi medici specializaţi în urgenţe, însă, dată fiind criza acută de cadre medicale pe anumite specializări, nimeni nu şi-a dorit aceste posturi.
O altă problemă ce face aproape imposibilă cooptarea de noi medici este faptul că foarte mulţi îşi caută de lucru la spitale sau în unităţi medicale din afara ţării, încă din perioada studiilor, iar cei care sunt deja angajaţi în sistemul autohton de sănătate nu ezită să plece când au o ofertă de salarizare din afara ţării.
"Serviciul de Ambulanţă Gorj are o organigramă de 201 posturi. În prezent, avem ocupate 194, deci şapte posturi avem vacante. Ca structură, avem două posturi libere de medici, un post de asistent medical, două posturi de ambulanţier şi două posturi personal TESA. Sper să le ocupăm. La medici este o procedură mai complicată. Nu putem să scoatem posturile la concurs până nu sunt publicate în Viaţa medicală", afirmă Marinică Niculescu, managerul Serviciului Jedeţean de Ambulanţă Gorj.