Deficit "de aproximativ 20.000 de posturi" în sistemul medical
Potrivit Colegiului Medicilor, de la aderarea României la Uniunea Europeană până acum au plecat la muncă în străinătate peste 14.000 de medici.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 23 Ianuarie 2014, 14:39
Circa 12.000 de medici ar fi necesari pentru acoperirea lipsei de personal din spitalele româneşti.
Estimarea îi aparţine Ministerului Sănătăţii şi se bazeză pe numărul de paturi disponibile.
În funcţie de numărul de medici la mia de locuitori, România are un deficit de aproximativ 20.000 de posturi, aceasta în condiţiile în care, potrivit Colegiului Medicilor, de la aderarea la Uniunea Europeană până acum, au plecat la muncă în străinătate peste 14.000 de medici.
În judeţul Suceava, deficitul de medici vizează specialităţi de bază cum ar fi anestezia sau terapia intensivă.
În ultimii patru ani, aproape 50 de medici au plecat să lucreze în străinătate.
Numai anul trecut au plecat opt medici din Suceava, cei mai mulţi din specialităţi în care spitalele din judeţ sunt deficitare, spune purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor, doctor Irina Badrajan.
"Există o tendinţă din ce în ce mai mare de a pleca în străinătate, având în vedere în primul rând retribuţia care nu e deloc corespunzătoare efortului care se depune în anumite specialităţi, astfel încât sunt specialităţi care rămân total deficitare.
"Va fi o breşă foarte mare pentru că există o generaţie întreagă care va ieşi la pensie şi atât la nivel de medicină de familie, cât şi la nivel de asistenţă de ambulator şi asistenţă spitalicească, vor fi deficite mari în următorii ani", spune Irina Badrajan.
Un medic "la trei secţii"
Unul din spitalele care se confruntă cu lipsa medicilor în specialităţile de bază este Spitalul Municipal Fălticeni, care deserveşte întreaga zonă, asta însemnând peste 135.000 de oameni.
Managerul spitalului, doctor Vlad Morariu, spune că există medici care deservesc trei secţii.
"Anestezia şi terapia intensivă sunt o mare problemă, noi avem un medic care deserveşte trei secţii, chirugia, ortopedia şi obstetrica şi ginecologia, dar şi celelalte secţii, la nevoie.
"Alte secţii deficitare sunt neonatologia, de asemenea secţia de radiologie, din păcate medicii tineri în ziua de azi doresc mai mult să plece din ţară decât să rămână alături de noi. Nu îî condamn, condiţiile sunt în străinatate mai bune, salarizarea e mai bună şi fiecare e liber să facă ce doreşte", spune Vlad Morariu.
La sfârşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a anunţat deblocarea a peste 1.200 de posturi de medici, asistenţi şi personal auxiliar.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu preciza pentru Radio România Actualităţi că fiecare spital trebuie să îşi facă propria politică de resurse umane.