Deficienţele din construcţii, "cauzate de corupţie"
Arhitectul Şerban Sturdza susţine că deficienţele din construcţii sunt determinate de lipsa de profesionalism şi de corupţie şi pot duce la dezastre.
Articol de Ciprian Sasu, 03 Octombrie 2012, 15:30
O amplă anchetă a fost declanşată la blocul în care a izbucnit, marţi, incendiul puternic care a afectat un întreg ansamblu de locuit.
Flăcările au izbcnit la mansarda din lemn a unui bloc de 11 etaje şi s-au propagat ulterior pe faţadă şi la etajele inferioare, favorizate de vânt.
Incendiul a cuprins toate cele 8 scări ale imobilului, afectând peste 300 de apartamente.
Firmele de audit care fac investigaţii şi care repară construcţii noi făcute acum 10-15 ani sunt firmele cele mai prospere în România în construcţii.
Arhitectul Şerban Sturdza susţine că deficienţele din domeniul construcţiilor sunt determinate de lipsa de profesionalism şi de corupţie.
"Lipsa de profesionalism, de veşnica corupţie care face ca să se falsifice foarte multe din atributele care se afirmă în momentul când se face casa, din ieftinirile forţate. Sunt multe cauze. Foarte multe, de fapt. Industria construcţiei este o industrie complexă", a spus Şerban Sturdza.
Potrivit acestuia, înaintea achiziţionării unei locuinţe ar trebui consultat un specialist.
"Există un lucru foarte normal ca în momentul când cumperi să te interesezi de toate caracteristicile construcţie şi eu aş recomanda, nu pentru că sunt arhitect, dar şi pentru că arhitectul are o viziune de ansamblu, ca orice cumprător să consulte pe cineva de specialitate înainte să facă o cumpărare. Pentru că, de obicei, agentul de vânzare vizează numai avantajele, or este cunoscut faptul că orice lucru are şi avantaje şi dezavantaje", a explicat acesta.
Specialiştii imobiliari spun, în schimb, că nu se poate generaliza faptul că noile construcţii ar fi deficitare.
Însă recunosc că, punctual, se poate pune problema şi în acest sens.
"În calitate de cumpărător trebuie să verificaţi dacă apartamentul pe care îl cumpăraţi sau imobilul pe care îl cumpăraţi, poate să fie o casă, are la bază o documentaţie legală şi valabilă.
Adică, o autorizaţie de construcţie, un proces verbal de recepţie întocmit după normele legale şi dacă există documenmtaţia de bază care reflectă situaţia, starea construcţiei, mai nouă sau mai veche, iarăşi în conformitate cu legislaţia", a explicat specialistul în tranzacţii imobiliare Cristian Popescu Ialomiţa.
Audio: Reportaj şi analiză deficienţe construcţii care provoacă dezastre.