Decontaminarea fostelor mine de uraniu, în întârziere
Din lipsă de fonduri, lucrările de închidere şi ecologizare a zonelor miniere Ciudanoviţa şi Lişava au fost oprite în primul trimestru al anului.
Articol de Andra Gherega, 09 Iulie 2013, 18:43
În judeţul Caraş-Severin sunt probleme în decontaminarea zonelor unde se află fostele mine de uraniu de la Ciudanoviţa şi Lişava.
Din lipsă de fonduri, lucrările de închidere şi ecologizare a zonelor miniere au fost oprite în primul trimestru al anului.
Deficitul financiar ridică probleme legate şi de tratarea apelor încărcate radioactiv.
Urmează să fie construită o nouă staţie de decontaminare, dar până atunci funcţionează modulele de tratare deja existente, pentru a evita un impact major asupra mediului al apelor poluate cu uraniu şi radiu, spune reprezentantul Gărzii de Mediu Caraş-Severin, comisarul Gheorghe Pitulan.
"În ceea ce priveşte poluarea apelor şi a solului de la fostele mine de uraniu de la Ciudanoviţa şi Lişava, aici am insistat ca staţiile de decontaminare radioactivă a apelor să rămână în funcţiune şi să fie exploatate, pentru că apele de mină sunt în continuare evacuate din subteran şi tratate.
"Ele au încărcătură radioactivă uraniu şi radiu foarte mare şi dacă nu ar fi tratate sigur am contamina apele de suprafaţă", spune Gheorghe Pitulan.
Minele Ciudanoviţa şi Lişava ale Companiei Naţionale a Uraniului Bucureşti din judetul Caraş Severin sunt în proces de închidere şi ecologizare şi au un nivel ridicat de radioactivitate.