Declaraţiile Olandei "aduc prejuducii" României
Olanda susţine că România nu este un stat de drept, acuzând probleme privind corupţia. Ministrul român al justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că declaraţiile nu sunt conforme cu realitatea.
Articol de Mădălina Radu, 07 Iunie 2011, 20:34
Germania, Franţa şi Olanda s-au arătat împotriva aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, din cauza combaterii insuficente a corupţiei.
De altfel, reprezentantul Olandei a declarat, săptămâna trecută, la Bruxelles, la o reuniune a ambasadorilor Uniunii Europene, că în România ar exista în continuare probleme mari legate de reforma justiţiei şi, prin urmare, Olanda nu crede că ţara noastră este un stat de drept.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus, marţi, că declaraţiile nu sunt conforme cu realitatea.
Ministrul susţine că afirmaţiile diplomatului olandez sunt nefondate, neavenite şi regretabile şi aduc prejudicii imaginii unui stat membru al Uniunii Europene.
Olanda "ignoră progresele României"
Cătălin Predoiu consideră inacceptabile aprecierile pentru că ignoră progresele României din Justiţie şi afaceri interne:
"Doresc să resping categoric astfel de aprecieri, care nu pot fi susţinute de realitate. Se face o confuzie evidentă între noţiunea de stat de drept şi reforma justiţiei. Reforma justiţiei este în curs, tocmai pentru consolidarea statului de drept - e vorba de două lucruri diferite.
"România a făcut şi continuă să facă eforturi fără precedent pentru eficientizarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Oricine ne vizitează ţara poate constata, fără dificultăţi, aceste eforturi", a afirmat ministrul.
Mai mult de atât, criticile oficialilor olandezi, care pun la îndoială statul de drept din România, ignoră realităţile consemnate în documente oficial europene:
"Criteriul existenţei statului de drept este unul evaluat de ani de zile de către instituţiile europene, în raport cu evoluţia parcursului european al României. Aceasta a fost o precondiţie pentru aderarea României la Uniunea Europeană, faţă de care aderarea nu ar fi fost posibilă."
"În acest context, apreciem că afirmaţiile exagerate, care ignoră în mod intenţionat realităţile din România şi preiau o serie de argumente care sunt vehiculate în cercuri eurosceptice, trebuie corectate, ceea ce ne dorim prin acest demers", a explicat Cătălin Predoiu.
Ministrul justiţiei a invitat oficialii olandezi să viziteze România, pentru a vedea la faţa locului stadiul reformelor din ţara noastră.
El şi-a exprimat speranţa că reprezentanţii Comisiei Europene şi ai altor state membre vor ţine cont de progresele României din sistemul judiciar.