Declarații privind ridicarea MCV pentru România
Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că după 17 ani de cursă continuă, MCV este oficial de domeniul trecutului şi a arătat că acest mecanism a avut un rol-cheie în reformarea justiţiei româneşti.
Articol de Radiojurnal, 15 Septembrie 2023, 16:23
Ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România este un moment istoric pentru democraţia noastră şi pentru întregul sistem judiciar, au subliniat astăzi liderii politici de la Bucureşti, după ce Comisia Europeană a închis oficial această monitorizare. Diana Surdu are detalii.
Reporter: Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că după 17 ani de cursă continuă, MCV este oficial de domeniul trecutului şi a arătat că acest mecanism a avut un rol-cheie în reformarea justiţiei româneşti.
Alina Gorghiu: E un moment important pentru statul român şi nu cred că exagerăm dacă adăugăm închiderea MCV în lista proiectelor strategice de ţară, alături de aderarea României la UE, de intrarea în NATO, iar lista sunt convinsă că împreună o vom putea completa cu aderarea la OCDE şi intrarea în spaţiu Schengen.
Reporter: La rândul său, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, apreciază că ridicarea oficială a Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România este un moment istoric pentru democraţia noastră şi pentru întregul sistem judiciar. El a amintit că, prin eforturile conjugate ale celor care îşi desfăşoară activitatea în sistemul judiciar al executivului, legislativului s-a reuşit finalizarea pachetului privind Legile justiţiei şi Legile privind modificarea Codurilor Penale, elemente esenţiale pentru a putea definitiva recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Nicolae Ciucă: Este un real succes pentru România, care încheie, în mod simbolic, ultima restanţă a tranziţiei noastre către statutul de naţiune europeană cu drepturi depline.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la eveniment, a declarat că lupta împotriva corupţiei trebuie să rămână o preocupare constantă, iar misiunea sistemului judiciar rămâne una fundamentală pentru parcursul unui stat democratic. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că eliminarea MCV confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic, iar decizia este un argument în plus care susţine aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.
Amintim că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România a fost introdus în 2007, la aderarea celor două state la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi al măsurilor anticorupţie, dar şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată în cazul Bulgariei. De acum încolo, activităţile din aceste domenii pot continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept, aşa cum este cazul tuturor statelor membre, a subliniat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.