Declaraţii la Forumul de securitate Marea Neagră - Balcani #Covid-19
La eveniment, atât ministrul, cât și secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, au pledat pentru modernizarea și adaptarea mai multor elemente ale sistemului sanitar
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Septembrie 2020, 20:17
Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat astăzi, la Forumul de securitate Marea Neagră - Balcani, că, în prezent, terapia pentru pacienții cu COVID-19 este adaptată permanent la ultimele descoperiri la nivel european, dar și în funcție de fiecare pacient.
La eveniment, atât ministrul, cât și secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, au pledat pentru modernizarea și adaptarea mai multor elemente ale sistemului sanitar, pornind de la lecțiile pandemiei de COVID-19.
Ministrul Nelu Tătaru a explicat că mai multe componente ale sistemului sanitar trebuie reformate, începând cu Legea sănătății, managementul, dar și sistemul de răspuns în caz de criză.
Nelu Tătaru a precizat că România este în prezent în lanțul de distribuție pentru viitorul vaccin anti-COVID-19, care acum este în faza 1 și 2, iar în cazul unor firme, chiar în faza 3:
Nelu Tătaru: Sunt 5 firme cu care Comisia Europeană discută în acest moment. Sperăm ca după 1 ianuarie să putem beneficia și de primele doze de vaccin. Ministerul Sănătății, prin Comisia Europeană, a solicitat doze de vaccin pentru 10,7 milioane de persoane din populația României.
Reporter: Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a ridicat chestiunea drepturilor individuale și până unde merg acestea în pandemie:
Raed Arafat: Dreptul de a infecta pe alții nu există și atunci dreptul individual de a decide total în problema unei boli transmisibile în mod normal nu există. Trebuie să existe reguli de sănătate publică, care pun limite.
Reporter: Raed Arafat a explicat că, la început de pandemie, România era complet nepregătită și în continuare sunt probleme, inclusiv de legislație, de exemplu în cazul achizițiilor de urgență. Secretarul de stat a mai spus că, pe viitor, trebuie ca toți medicii, indiferent de specialitate, să capete competențe de bază în terapie intensivă.