Declarații diferite privind legile educației votate în Senat
Ministrul educaţiei, Ligia Deca a spus că noile modificări vizează probleme importante precum prevenirea abandonului şcolar sau combaterea analfabetismului funcţional.
Articol de Radiojurnal, 22 Mai 2023, 23:45
Legile educaţiei au fost adoptat astăzi de Senat, în calitate de for decizional, cu majoritate de voturi. Proiectele au fost modificate substanţial faţă de forma adoptată de guvern. Redactorul RRA Amalia Bojescu a transmis detalii.
Amalia Bojescu: Peste 1.500 de amendamente au fost depuse în parlament atât de partidele din arcul guvernamental, dar şi de opoziţie. Ministrul educaţiei, Ligia Deca, afirma că modificările vizează probleme importante precum prevenirea abandonului şcolar, combaterea analfabetismului funcţional, o mai bună pregătire a cadrelor didactice, dar şi respectarea normelor de etică şi de deontologie universitară.
Ligia Deca: Echitate, performanţă, investiţii, respect şi siguranţă sunt doar câteva dintre cuvintele-cheie pe care legea învăţământului preuniversitar le-a transpus în măsuri coerente şi predictibile.
Amalia Bojescu: Senatorii PSD şi UDMR au susţinut că au votat pentru un cadru legislativ stabil în domeniul educaţiei, precizând că rezultatele noilor măsuri se vor vedea în anii ce urmează. Din opoziţie, USR şi AUR au criticat documentele, precizând că măsurile adoptate nu rezolvă problemele din sistemul educaţional. Senatoarea AUR Rodica Boancă sublinia că subiecte importante semnalate de societatea civilă nu sunt rezolvate şi explică de ce formaţiunea a votat împotrivă.
Rodica Boancă: Sunt mai rele decât precedentele. Nu rezolvă problemele de fond, de substanţă, ale şcolii româneşti; în schimb, creează un marasm ideologic, o viziune strâmbă asupra dezvoltării cognitive a copiilor, nu aduc nici siguranţă, nici proiecte, nici finanţare, ci reprezintă doar un cântec pe sirenă, în urma căruia vom avea o societate veşnic în derivă.