Declaraţii ale premierului Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern
Articol de Radiojurnal, 31 Iulie 2019, 13:45
Viorica Dăncilă: Bună ziua! În ultimele zile, am luat o serie de decizii în urma tragediei de la Caracal. Lucrăm pe mai multe planuri, atât pentru a afla adevărul, cât și pentru a preîntâmpina în viitor situații similare. Ministrul interimar al afacerilor interne, Mihai Fifor, a avut deja în această dimineață discuții cu structurile din subordine. Corpul de Ccontrol al Primului Ministru a început deja de ieri acțiunea de control pentru verificarea modului în care au acționat structurile Ministerului Afacerilor Interne, dar și relaționarea cu celelalte instituții cu atribuții în situații de urgență. Românii trebuie să continue să creadă în Ministerul Afacerilor Interne. Este datoria acestei structuri să asigure siguranța oamenilor. Avem în Ministerul Afacerilor Interne mulți profesioniști, oameni care își fac datoria şi care se bucură de respect și apreciere. Însă toți cei pentru care nu primează interesul cetățeanului trebuie să plece. Grupul de lucru, constituit pentru îmbunătățirea legislației și procedurilor de răspuns la situații de urgență, lucrează deja și în cel mai scurt timp va veni cu propuneri de modificare a legislației. Așa cum am subliniat și în celelalte intervenții, toți cei care nu și-au făcut datoria vor fi spus sancționați, iar acest guvern va lua toate măsurile necesare pentru înăsprirea pedepselor în cazuri de agresiune, viol, privare de libertate și crimă.
În ședința CSAT de ieri am cerut și obținut avizul pentru modificarea și completarea legislației, astfel încât proiectul autostrăzii Ploieşti-Comarnic-Brașov să fie inclus în lista obiectivelor strategice de interes național. Am luat această decizie pentru că românii așteaptă de mai bine de 10 ani construcția acestei autostrăzi, iar această modificare legislativă ne va permite să accelerăm procedurile de achiziție publică, finanțarea de la bugetul de stat și eliminarea blocajelor și întârzierilor. Este o decizie pe care ne-o asumăm și vom lua toate măsurile necesare pentru ca proiectele importante pentru dezvoltarea României să fie puse în aplicare cât mai repede. În același timp, trebuie ca dezvoltarea României să se facă uniform, să dăm dovadă de coeziune și, pe acest model, am cerut deja pregătir a documentației necesare pentru a putea include în rândul proiectelor de interes național și alte investiții, precum Autostrada Unirii, autostrada Târgu Neamț - Iași sau Autostrada Sudului. Este nevoie de implicarea deplină și avem determinarea să ducem la bun sfârșit cât mai multe investiții, așa cum ne-am angajat prin programul de guvernare.
Şi în ședința de guvern de astăzi aprobăm mai multe măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de transport. Una dintre acestea vizează creșterea gradului de siguranță rutieră în România și îmbunătățirea condițiilor de circulație pe drumurile publice, prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată, unde anual se produc accidente rutiere grave.
Printr-un proiect de investiții de aproximativ 35 de milioane de lei, pentru o perioadă de maximum 2 ani, la toate cele 246 de treceri de nivel a drumurilor naționale cu calea ferată vor fi instalați stâlpi de iluminat, separatoare de trafic, stâlpi de delimitare a sensurilor de circulație, pentru a putea fi prevenite accidentele rutiere. Finanțarea proiectului se realizează atât din fonduri nerambursabile, cât și din bugetul de stat. Tot astăzi aprobăm indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a municipiului Zalău, etapa a 2-a, proiect așteptat de cetățenii din zonă, dar și de agenții economici și firmele de transport. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 240 de milioane de lei și va fi finanțată din fonduri europene și de la bugetul de stat.
Completăm legislația privitoare la includerea canalului magistral Siret - Bărăgan în Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii principale de irigații din România. Printr-o hotărâre pe care o discutăm în ședința de guvern urmărim reabilitarea și finalizarea unui tronson de 14 km din etapa întâi a acestui obiectiv important, care va crește accesul agricultorilor la sursele de apă pentru irigații. Adoptăm în ședința de astăzi un set de facilități fiscale pentru încurajarea contribuabililor să își plătească obligațiile bugetare. Măsurile se vor aplica fără discriminare persoanelor fizice, companiilor private și de stat, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale.
Avem în vedere abordarea pe următoarele paliere: companiile cu capital privat, mixt sau de stat care au acumulat până la sfârșitul anului trecut obligații bugetare restante de peste 1 milion de lei pot beneficia, în baza unui plan de restructurare, de o serie de facilități fiscale care să mențină viabilitatea acestora și repunerea în circuitul economic; în cazul companiilor care au acumulat datorii sub un milion de lei până la finalul anului trecut, vor fi anulate penalitățile și dobânzile dacă obligațiile bugetare principale sunt achitate până la 30 noiembrie 2019.
În ceea ce priveşte persoanele fizice și entitățile fără personalitate juridică se aplică măsura anulării dobânzilor și penalităților indiferent de cuantumul datoriilor acumulate către bugetul de stat, dacă achită obligațiile principale până la data de 30 noiembrie 2019.
Măsura poate fi aplicată și de către alte autorități sau instituții publice care administrează obligații bugetare, precum și de unitățile administrativ teritoriale pentru contribuabilii pe care îi administrează. De asemenea, unitățile administrativ-teritoriale care au datorii către bugetul de stat vor beneficia de facilități similare dacă își achită obligațiile până la data de 30 noiembrie 2019. În același timp, trebuie să încurajăm conformarea voluntară, iar în acest sens ministrul finanțelor publice va veni cu o soluție care să răsplătească și să încurajeze contribuabilii corecți care și-au achitat datoriile la timp.
Sunt măsuri de sprijinire a contribuabililor aflați în dificultate asupra cărora ne-am consultat cu mediul de afaceri și cu reprezentanții asociațiilor administrației publice locale și pe care vă rog, domnule ministru Eugen Teodorovici, să le prezentați în detaliu la finalul acestei ședințe de guvern.
Tot astăzi, asigurăm fondurile necesare pentru implementare a programului pentru școli în anul școlar 2019 - 2020 de care vor beneficia aproximativ 1,9 milioane de copii. Prin acest program, preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor beneficia în timpul pauzelor de fructe, legume, lapte și produse lactate, produse de panificație, dar vor fi și învățați cu privire la obiceiurile alimentației sănătoase. Valoarea totală a programului pentru școli al României în anul școlar următor este de aproximativ 540 milioane lei, bani asigurați de la bugetul de stat și din fonduri europene. Este un program care se derulează de mai mulți ani, apreciat de copii și pe care îl vom implementa în continuare. Vă rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu, să luați în calcul începerea anului școlar de la 16 septembrie! Sunt convinsă că este încă o măsură așteptată de elevii din România. La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de guvern de astăzi.