Declaraţie în sprijinul copiilor cu disabilităţi mintale
Reprezentanţii a 53 de state au semnat o declaraţie prin care se încearcă sprijinirea copiilor şi tinerilor care au dizabilităţi intelectuale.
Articol de Adriana Turea, 26 Noiembrie 2010, 14:55
Cinci milioane de copii şi tineri din statele europene care fac parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii au dizabilităţi intelectuale şi, arată autorităţile internaţionale în domeniu, se confruntă cu discriminarea.
Reprezentanţii a 53 de state au semnat, la Bucureşti o declaraţie în sprijinul acestor copii.
Decidenţii din domeniul medical din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au hotărât prin această declaraţie semnată că este nevoie de protejarea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale de rele tratamente şi abuz.
O altă decizie luată este aceea de a le oferi copiilor şi tinerilor posibilitatea de a creşte într-un mediu familial.
Declaraţia mai prevede transferul îngrijirilor din competenţa instituţiilor în grija comunităţii, dar şi protejarea sănătăţii şi bunăstării aparţinătorilor.
De asemenea prin această declaraţie li se oferă tinerilor şi copiilor cu dizabilităţi intelectuale posibilitatea să contribuie la deciziile luate în legătură cu viaţa lor.
Decidenţii din domeniul medical din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au mai hotărât colectarea de informaţii esenţiale legate de nevoi şi servicii şi asigurarea calităţii acestor servicii precim şi investiţii prin care să se ofere şanse egale şi să se atingă cele mai bune rezultate.
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Cristian Irimie, prezent la conferinţa de presă ce a urmat după semnarea declaraţiei, a precizat că aceşti copii şi adolescenţi au devenit o prioritate pentru România.
El a mai adăugat că 90 la sută din orfelinate au fost desfiinţate şi pentru aceşti copii se încearcă găsirea unor familii care să-i îngrijească, dar aceştia vor fi obligaţi să aibă o pregătire specială.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că este un moment important prin semnarea acestei declaraţii şi că s-au făcut progrese faţă de anul 1989, când erau foarte mulţi copii instituţionalizaţi.
Cseke Attila a mai menţionat că există o lege pentru copiii cu autism, dar aceasta trebuie îmbuntăţită şi mai trebuie făcute multe alte lucruri pentru a oferi o calitate a îngrijirilor medicale pentru copiii cu dizabilităţi intelectuale.