Declarație comună de presă, premierul Nicolae Ciucă și J. Stoltenberg #NATO
VIDEO - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat importanţa strategică a Mării Negre.
Articol de Radio România Actualităţi, 26 Octombrie 2022, 15:56
UPDATE: Importanţa strategică a Mării Negre a fost evocată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care l-a primit, la Bruxelles, pe premierul român, Nicolae Ciucă. Trimisul RRA, Petruţa Obrejan, are detalii, acum, în direct. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Au fost discutate, în primul rând, amenințările și provocările de securitate din regiunea Mării Negre, zonă de importanță strategică pentru Alianța Nord-Atlantică.
Premierul Nicolae Ciucă spunea că securitatea în această regiune rămâne afectată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a subliniat importanța unei monitorizări atente de către NATO a situației din Marea Neagră. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a afirmat că România este un aliat valoros, care a adus contribuții importante în ceea ce privește securitatea Alianței și deține, totodată, unul dintre cele mai noi grupuri de luptă din Marea Neagră.
Jens Stoltenberg: NATO e pregătită să apere România și pe toți ceilalți aliați. Azi am discutat despre situația din regiunea Mării Negre, care are o importanță vitală din punct de vedere strategic pentru NATO. Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război.
Reporter: Șeful executivului român spunea că acest grup de luptă, condus de Franța și la care contribuie și contingente de militari din Țările de Jos și Belgia, arată solidaritatea și unitatea Alianței Nord-Atlantice.
A fost subliniată, totodată, importanța continuării sprijinului și asistenței pentru Ucraina, pentru consolidarea rezilienței acesteia față de agresiunile cu care se confruntă.
În final, șeful executivului de la București a susținut determinarea autorităților române pentru promovarea securității și stabilității euroatlantice. De la Bruxelles, pentru Radio România Actualități, Petruța Obrejan.
VIDEO:
Declarație comună de presă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și premierului României, Nicolae Ciucă
Jens Stoltenberg: /.../ Este întotdeauna o plăcere să vă întâlnesc, să discutăm și să adresăm problemele de securitate pe care le întâlnim în Alianța noastră. România este un aliat de valoare și apreciem contribuția pe care dumneavoastră o faceți la securitatea noastră colectivă în aceste timpuri grele. Găzduiți unul dintre batalioanele NATO în Marea Neagră, sunteți un exemplu în ceea ce privește contribuția PIB și sunteți un aliat NATO de bază, cu precădere la radarul de securitate. Dumneavoastră ne ajutați să împuternicim NATO. După cum știți, vezi găzdui un summit NATO la sfârșitul lunii noiembrie. Astăzi ne vom adresa războiului din Rusia. Președintele Putin pierde pe front și felul de a răspunde este de a ataca indiscriminatoriu orașe din Ucraina, de asemenea infrastructura ucraineană și amenință cu armele nucleare. Am văzut, de asemenea, cum Rusia a acuzat Ucraina, cu referință la utilizarea acelei arme murdare, nucleare murdare. Acest lucru este absurd. Aliații resping aceste acuzații absurde, iar Rusia nu trebuie să folosească forța ca un pretext pentru a escalada războiul din Ucraina. NATO nu va fi intimidată și nu va da înapoi de a sprijini Ucraina, pentru atât timp cât este nevoie. În fiecare săptămână, forțele ucrainene devin mai puternice. În același timp, noi avem grijă să ne întărim propria defensivă. Reîntărim forțele NATO de la Marea Neagră până la țările baltice. Forțele aeriene din Canada apără aerospațial NATO, iar trupe din America, Belgia sunt în România pentru a face imposibilă o agresiune. Aceste acțiuni vor transmite un mesaj clar: NATO va sprijini România și toți aliații NATO. Astăzi ne vom gândi la situația din regiunea Mării Negre, care este un punct de vedere strategic de valoare pentru NATO. Aliații noștri, după cum știți, sunt partenerii noștri, Ucraina și Georgia. Războiul Rusiei a transformat părți din Marea Neagră într-o zonă de război. Rachete trase de nave de război /ucrainene/ au atacat orașele ucrainene, iar, timp de mai multe luni, forțele rusești au blocat porturile navale din Ucraina, creând o situație de criză care va dura foarte mult timp. Facem un apel la Rusia să respecte, deci, acordul pe care l-am stabilit cu ONU și să facă posibilă livrarea de grâu către lumea întreagă. Așa că, domnule prim-ministru, vă mulțumesc încă o dată pentru că ați venit aici și aștept cu nerăbdare să fiu în București în câteva săptămâni. Încă o dată, bine ați venit și mă bucur să fiți aici.
Nicolae Ciucă: Vă mulţumesc, domnule secretar general! Apreciez întâlnirea pe care am avut-o astăzi. Sunt foarte fericit să fiu înapoi în Bruxelles. Acum mai puțin de un an de zile am avut o discuție în același loc și aștept cu nerăbdare și mă bucur foarte mult cu privire la conversația pe care am avut-o cu privire la Alianța noastră. Am discutat despre amenințările de securitate și provocările pe care le înfruntăm în zona Mării Negre. Recunoaștem că este o zonă care reprezintă un punct strategic important pentru Alianța NATO și ceea ce înseamnă Alianţa NATO. Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal pe care îl poartă împotriva Ucrainei. Ne-am exprimat îngrijorările noastre cu privire la faptul că tipul de agresiune iresponsabil al Rusiei în zona Mării Negre poate avea implicații considerabile asupra securității globale pe termen lung. Dacă ne gândim la aceste noi deznodăminte recente, mă gândesc cu precădere la lipsa de predictibilitate a Rusiei, este nevoie ca NATO să urmărească, să monitorizeze cu atenție zona din Marea Neagră. Acest război arată că România a rămas şi continuă să rămână un partener strategic important pentru NATO și pentru interesele strategice ale NATO. Astfel, implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru întărirea Alianței NATO, cu precădere asupra flancului estic și pentru țara noastră, este crucial. Crearea punctului de luptă francez, căruia i s-au alăturat contingente din Belgia și din Olanda, reprezintă o expresie concludentă și o dovadă supremă asupra solidarității și unității ce caracterizează Alianța noastră. Profit de acest fapt pentru a mulțumi aliaţilor olandezi și belgieni pentru implicarea lor în acest proiect și să mulțumesc Statelor Unite pentru prezența lor în România. Apreciem, de asemenea, rolul activ și implicarea substanțială a secretarului general al NATO în a lua decizii care susțin Alianța NATO și încurajez ca aceste eforturi să continue și în perioada următoare, pentru a implementa deciziile care au fost luate.