Declaraţie a parlamentului cu privire la preşedinţia Consiliului UE
În declaraţia adoptată, parlamentul României afirmă angajamentul de a contribui printr-un efort comun cu guvernul la punerea în practică a priorităţilor de pe agenda europeană.
Articol de Angela Matei, 12 Decembrie 2018, 17:07
După prezentarea programului României pe timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către premierul Viorica Dăncilă, senatorii şi deputaţii au adoptat o declaraţie cu privire la rolul parlamentului în această perioadă.
În declaraţia adoptată la final, parlamentul afirmă angajamentul de a contribui printr-un efort comun cu guvernul la punerea în practică a priorităţilor de pe agenda europeană.
Prin cele opt puncte ale declaraţiei, parlamentarii propun, între altele, sporirea vizibilităţii regiunii Mării Negre, dar cer totodată miniştrilor să informeze periodic comisiile de specialitate ale legislativului cu privire la deciziile luate la nivel european.
În opinia parlamentarilor PSD, exercitarea preşedinţiei Consiliului UE reprezintă o sarcină grea, dar prilejul potrivit pentru ca România să ofere imaginea pe care o merită. Deputatul PSD Angel Tâlvăr a subliniat însă că putem răspunde adecvat provocărilor dacă suntem uniţi.
Răspunsul opoziţiei a fost în schimb acela că nu poate răspunde mesajului de solidaritate, senatorul PNL afirmând că liberalii nu cred în îndeplinirea priorităţilor asumate de guvern, deoarece în spatele discursurilor actuala putere atacă tot ce este european şi occidental.
Şi liderul USR, Dan Barna, a păstrat aceeaşi notă critică, arătând că are emoţii că România ar putea rata această oportunitate istorică.
Reprezentanţii UDMR au susţinut în schimb că, pentru a răspunde provocărilor şi a întări prestaţia României, sunt necesare o singură voce şi o voinţă comună.
Vorbind din partea ALDE, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că trebuie abandonată ideea unei Europe cu două viteze şi a standardelor duble pentru anumite regiuni ale Europei, iar România trebuie să acţioneze în acest sens pe perioada deţinerii preşedinţiei.
Discursurile grupurilor parlamentare s-au încheiat cu cel al fostului preşedinte Traian Băsescu, care a vorbit din partea PMP şi care a întrebat dacă priorităţile anunţate de guvern sunt corelate cu discursul preşedintelui Klaus Iohannis.