Declaraţia vicepreşedintelui Senatului, Robert Cazanciuc, la Iaşi
24 Ianuarie 2020, 15:26
Robert Cazanciuc: Domnule președinte, onorați membri ai Parlamentului României, domnule prim-ministru, excelențele voastre doamnelor și domnilor ambasadori, distinsă audiență, dragi ieșeni, sărbătorim azi 161 de ani de la frumoasa poveste a românilor, visul unei nopți de iarnă, în care oameni de stat au avut curaj să riște totul: libertatea și chiar viața, pentru a uni provinciile românești. Au făcut ca acest moment fondator al României să ducă la o Românie modernă, la un stat modern. Spunea Preasfinţia Sa puţin mai devreme un citat din Nicolae Iorga: un popor care nu-și cunoaște trecutul, riscă să-i repete greșelile. Astăzi la această aniversare, este bine să ne amintim câteva lucruri din lupta, din zbuciumul de dinaintea Unirii.
În iulie 1953, Rusia țaristă invadează Principatele Moldova și Țara Românească. Anglia și Marea Britanie pornesc un război împotriva Rusiei și timp de trei ani de zile se duce o bătălie cruntă cunoscută sub Războiul Crimeii. În martie 1856 se încheie o pace de la Paris, care consfințește dreptul Principatelor Române de a cunoaște dorințele poporului prin organizarea unui parlament, a unui divan, a unui parlament ad-hoc în care să fie reprezentate toate clasele sociale. Din păcate, primele alegeri organizate în Moldova sunt viciate de interesele unor boieri, închinate Înaltei Porţi.
Câțiva patrioți români au reuşit să pună capăt acestui proiect de dezbinare a poporului român și cu ajutorul Angliei și Marii Britanii a reușit să anuleze aceste alegeri. Dacă România este astăzi așa cum este, cred că trebuie să nu uităm contribuția decisivă pe care a avut-o împăratul Franței, Napoleon al III-lea, și Regina Victoria a Marii Britanii. Unirea Principatelor ne învaţă multe lecţii despre curaj, unitate, spirit democratic, viziune ale înaintaşilor noştri, dar anul acesta cred că trebuie să ne aplecăm mai mult asupra lecţiei pe care ne-o oferă această scurtă istorie.
Referendumurile, consultările, alegerile sunt ale cetățenilor, nu ale politicienilor. Anul acesta ne rămâne să organizăm alegeri care să servească interesul cetățenilor și nu al politicienilor care vor să obțină cât mai multe lucruri în divanul românesc.
Făcea un apel domnul preşedinte Iohannis la Parlamentul României să nu blocheze proiectele depuse de guvern. De trei luni de zile senatorii şi deputaţii caută proiectele depuse de guvern. Îl invit pe domnul Iohannis să căutăm împreună aceste proiecte depuse de guvern, dar va fi dezamăgit, pentru că nu este niciunul.
Şi pentru că soarele, astăzi, ne încălzește pe noi, aici, sper să coboare și la Palatul Victoria să ne lumineze. Stimaţi ieşeni, dragi români, la mulți ani tuturor.