Declaraţia pentru dezvoltare durabilă la Marea Neagră
Semnarea documentului a încheiat conferinţa internaţională de la Bucureşti, unde s-a discutat despre potenţialul economic al Marii Negre.
Articol de Bogdan Isopescu, 09 Mai 2019, 17:08
Comunitatea ştiinţifică internaţională, statele costiere Mării Negre şi reprezentanţi ai Uniunii Europene au adoptat, astăzi, la Bucureşti, Declaraţia pentru dezvoltare durabilă la Marea Neagră. Semnatarii se angajează, astfel, să susţină programe de reconstrucţie ecologică, monitorizare a schimbărilor climatice şi introducere a economiei verzi, nepoluante. Semnarea documentului a încheiat conferinţa internaţională de la Bucureşti, unde s-a discutat despre potenţialul economic, dar şi despre problemele de mediu care ar trebui rezolvate la Marea Neagră.
Preşedintele Institutului Naţional de Geologie şi Geoecologie, Adrian Stănică, spune că declaraţia pune bazele primei colaborări integrate de cercetare şi dezvoltare marină în regiune.
Adrian Stănică: Crearea agendei de strategice de cercetare-inovare pentru Marea Neagră e finalul unui proces început acum câțiva ani, care a adunat cercetători din diferitele state din jurul Mării Negre și nu numai, sub coordonarea Comisiei Europene, având și reprezentanți ai guvernelor din statele din jurul Mării Negre. Un document care face acest lucru pentru următorii 15 ani nu a mai existat până acum. Pe de altă parte, vorbim despre prezentarea acestei agende strategice și în Consiliul de Competitivitate, deci reuniunea miniștrilor cercetării din Uniunea Europeană care au aprobat această agendă.
Cercetătorii au atras atenţia că, pentru a profita de potenţialul piscicol al regiunii, trebuie aplicate tehnologii verzi şi politici care să ţină cont de faptul că populaţia piscicolă a scăzut dramatic în ultimii 50 de ani, ceea ce impune creearea unor arii protejate pentru reconstrucţia biodiversităţii marine. Reporterul nostru Bogdan Isopescu precizează că specialiştii au apreciat că Marea Neagră poate deveni un foarte bun laborator de studiu al efectelor climatice, cu rezultate care pot fi aplicate la nivel global.