Declaraţia adoptată la Summitul Uniunii Europene
Summitul UE-Balcanii de Vest s-a încheiat, declaraţia finală confirmă sprijinul Uniunii pentru pespectiva europeană a ţărilor din Balcanii de Vest, fără a stabili termene concrete
Articol de Oana Bâlă, 18 Mai 2018, 01:46
Declaraţia adoptată la summit arată că UE este hotărâtă să îşi consolideze şi să îşi intensifice ataşamentul la toate nivelurile pentru sprijinirea partenerilor din Balcanii de Vest, pentru transformarea politică, economică şi socială, dar şi pentru crearea de oportunităţi în cadrul regiunii şi în relaţia cu UE.
Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat faptul că declaraţia summitului reflectă angajamentul Uniunii faţă de regiunea Balcanilor de Vest, precum şi ataşamentul faţă de principiul meritelor proprii, în sensul că fiecare partener este evaluat individual, în funcţie de rezultatele obţinute. Şeful statului a afirmat că ideea de conectivitate trebuie înţeleasă în primul rând în termeni de valori comune, a căror asumare reprezintă fundamentul central al construcţiei europene şi constituie premizele esenţiale ale unei Europe solide, mai stabile şi mai prospere: democraţia, statul de drept, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Preşedintele României a evidenţiat importanţa proiectelor în domeniul conectivităţii în infrastructură, energie şi reţele digitale, pentru creşterea convergenţei între UE şi regiunea Balcanilor de Vest, inclusiv prin acordarea unui impuls strategiilor macroregionale, precum Strategia UE pentru Regiunea Dunării. De asemenea, a accentuat necesitatea sincronizării proiectelor de transport atât existente, cât şi viitoare, iniţiate în cadrul de cooperare pentru conectivitate, care include Marea Neagră. Şeful statului a reamintit totodată că ţara noastră va găzdui la 9 mai 2019 Summitul de la Sibiu privind viitorul Europei şi a subliniat faptul că o Uniune puternică şi unită va putea fi şi pentru Balcanii de Vest o ancoră solidă în direcţia reformelor şi a dezvoltării.
Joi, la reuniunea informală a Consiliului European, şefii de stat şi de guvern din ţările membre au discutat despre decizia adoptată de către SUA privind instituirea unor taxe vamale la importurile de oţel, iar preşedintele Klaus Iohannis s-a exprimat în favoarea continuării unui dialog constructiv privind chestiunile comerciale de interes comun în vederea atingerii obiectivului UE de scutire permanentă de la aplicarea măsurilor tarifare anunţate de către partea americană.
Referitor la situaţia creată prin retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, liderii Uniunii au militat pentru păstrarea unităţii şi protejării intereselor economice şi comerciale ale operatorilor europeni posibil afectaţi.