Deciziile politice "au cauzat deficitul bugetului de pensii"
Potrivit unui studiu realizat de Blocul Naţional Sindical, 60% din deficitul bugetului de pensii este cauzat de anumite decizii politico-economice luate în perioada 2007-2011.
Articol de Diana Domenico, 31 August 2011, 16:23
Un procent de aproape 60% din deficitul bugetului de pensii este cauzat de anumite decizii politico-economice luate în perioada 2007-2011, este concluzia unui studiu realizat de Blocul Naţional Sindical, în cadrul unui proiect finanţat prin fonduri europene.
Majorarea pensiilor în perioada 2008-2009, pierderea a peste 500 de mii de locuri de muncă în ultimii ani, introducerea pilonului II, tăierea salariilor bugetarilor şi pensiei minime garantate sunt principalele cauze ale deficitului bugetului de pensii, potrivit raportului prezentat de experţii Biroului pentru Observarea Pieţei Muncii, din cadrul blocului Naţional Sindical.
"În concluzie, condiţia de echilibru a bugetului de pensii, în prezent, dacă toate celelalte rămân neschimbate, inclusiv nivelul contribuţiilor şi pensia medie, trebuie sau să crească numărul angajaţilor la 6,07 milioane, adică să crească cu 1,6 milioane, sau să crească salariul mediu brut la 2.773 de lei, adică cu 747 de lei faţă de prezent", a declarat Liviu Voinea, coordonatorul proiectului.
Ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat că soluţiile prezentate pot fi doar rezultatul unei creşteri economice, iar pentru redresarea bugetului de pensii au fost luate deja unele măsuri, precum creşterea vârstei de pensionare şi a penalizării pentru pensionările anticipate, sau eliminarea pensiilor speciale.
În plus, deficitul de 14 miliarde de lei este cu atât mai grav cu cât este acoperit din împrumuturi, care necesită costuri din ce în ce mai mari.
"Dobânzile sunt mai mari decât anul trecut. Ce facem? Îndatorăm multe generaţii de-acum încolo şi nu ştim când se va termina toată această perioadă tulbure", a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Studiul BNS mai arată că, la nivelul României, aproape un sfert din veniturile totale ale gospodăriilor sunt obţinute din pensii.