Deciziile de exploatare a gazelor din perimetrele de la Marea Neagră
Deciziile de exploatare a gazelor din perimetrele de la Marea Neagră pot fi amâtate din nou.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Mai 2022, 19:57
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Companiile din domeniul petrolier atrag atenția asupra riscului ca deciziile de exploatare a gazelor din perimetrele de la Marea Neagră să fie din nou amânate din cauza unor prevederi incluse în propunerile de modificări la legea offshore.
Deși proiectul reprezintă un pas înainte față de actualul cadrul legal, fiscalitatea rămâne o problemă nerezolvată, au subliniat participanții la o reuniune pe această temă organizată de Asociația „Energia inteligentă”, cu referire în principal la taxarea pe veniturile suplimentare și la plafonul stabilit pentru deducerea investițiilor.
Bogdan Isopescu explică: ”Unii operatori se așteptau la eliminarea totală a taxei pe veniturile suplimentare. În noua formulă această taxare intervine gradual pentru tot gazul vândut cu mai mult de 85 de lei pe megawatt. A doua problemă fiscală este faptul că operatorii nu vor putea să își deducă investițiile decât în limita a 40% din impozitul pe veniturile suplimentare, în condițiile în care se așteptau la o deducere nelimitată, așa cum prevede și Codul Fiscal pentru alte tipuri de investiții. Cel mai invocat argument este faptul că acest tip de fiscalitate nu există în momentul în care companiile au obținut acordurile petroliere în baza cărora au urmat ulterior investiții. În fine, o a treia problemă o reprezintă neclaritatea din articolul 20, cel care permită statului ca în situații de criză să intervină pe piață pentru că volumele de gaz să fi direcționat strict către România. Companiile spun că nu înțeleg cum guvernanții au ajuns la aceste cifre și prevederi și afirmă că în întâlnirile de până acum politicienii nu au prezentat calcule și nici studii de impact pe care să înceapă o negociere fundamentată. Ei speră ca aceste discuții să continue pentru a nu intra din nou într-un blocaj care nu avantajează nici investitorii și nici economia României în ansamblu. Însă, amintesc faptul că în timp ce România continuă să analizeze oportunitățile, Turcia a hotărât să reducă taxarea și va fi pregătită să pună în producție gazele descoperite în largul mării negre începând cu anul 2023.”
Proiectul de modificare a legii offshore este în prezent la Senat, prima cameră sesizată în cadrul traseului parlamentar.
Documentul este în procedură de urgență, iar liderii partidelor din coaliția de guvernare, care și-au sumat propunerile, vor ca până la finalul actualei sesiuni să fie adoptat.