Decizii luate în şedinţa de guvern
Un nou pod peste râul Dâmboviţa, termen 30 iunie pentru metroul din Drumul Taberei, calendarul de implementare a Programului naţional de introducere a gazelor naturale
Articol de Petruţa Obrejan, 21 Februarie 2020, 03:13
Guvernul intenţionează să construiască un nou pod peste Dâmboviţa, care ar urma să preia traficul de pe cel vechi, declarat monument istoric şi care va intra într-un proces de reabilitare. Potrivit ministrului transporturilor, Lucian Bode, valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 10 milioane de euro, finanţarea fiind realizată din fonduri externe nerambursabile, dar şi din fonduri de la bugetul de stat.
Lucian Bode: "Podul existent pe DN 73, denumit Podul Dâmboviţei, este un pod construit şi finalizat în 1886 şi a fost declarat monument istoric. Aşadar, decizia noastră este aceea de a construi un pod nou în această locaţie, pe DN 73".
Miniştrii au aprobat ieri, şi indicatorii tehnico-economici pentru Portul Tulcea, etapa I. Lucian Bode a precizat că valoarea acestei investiţii se ridică la peste 64 de milioane de lei şi vizează lucrări de reabilitare şi modernizare a portului industrial şi comercial Tulcea, obiectiv ce face parte din reţeaua de transport de interes european.
Lucian Bode: "Se realizează aceste investiţii din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură mare 2014 - 2020 şi de la bugetul de stat. Valoarea investiţiei este de 64,2 milioane de lei".
Pe de altă parte, ministrul transporturilor a ţinut să precizeze că termenul asumat pentru darea în folosinţă a magistralei de metrou M5 Brumul Taberei nu s-a modificat, aceasta fiind 30 iunie. Potrivit acestuia, bucureştenii vor putea călători pe această magistrală chiar din această dată. El l-a asigurat pe premier că lucrările sunt în grafic, atât pe partea de structură, cât şi pe partea de finisaje.
Lucian Bode: "Nu ştiu cum şi-au asumat unii termenul anul trecut, sfârşitul anului trecut, sfărşitul anului 2019, în condiile în care nu aveau, spre exemplu, comandate porţile de acces care, dacă ar fi fost comandate totuşi în august-septembrie, veneau în câteva luni. Deci, oricum nu reuşeau să monteze porţile până la sfârşitul anului. I-au păcălit pe cei care au condus ministerul anul trecut, cel puţin, dar şi pe cei dinaintea domnului Cuc. Aşadar, cu toate datele pe masa, am comunicat acest termen asumat, 30 iunie 2020".
De asemenea, executivul a aprobat şi calendarul de implementare pentru Programul naţional de introducere a gazelor naturale în localităţile care sunt încălzite cu combustibil solid şi lichid. Anunţul a fost făcut de ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, el anunţând că începând cu 15 mai autorităţile locale vor putea să depună cereri pentru obţinerea acestei finanţări. Potrivit ministrului, racordarea efectivă a gospodăriilor va fi considerată cheltuială eligibilă.
Marcel Boloş: "Acele racorduri de care astăzi se vorbeşte, care sunt foarte scumpe şi care îngreunează capacitatea de plată a consumatorului sunt trecute ca eligibile în cadrul proiectelor şi am luat în calcul o astfel de perspectivă pentru ca să nu există un blocaj în racordurile gospodăriilor la reţeaua de gaze care urmează a se înfiinţa.
Costul estimativ al racordării este în jur de 8.000 de lei ,adică 80 de milioane lei vechi".
Marcel Boloş a mai spus că sunt vizate 200.000 de gospodării, proiectul fiind aşteptat de o mare parte a populaţiei, iar valoarea totală este de peste 200 de milioane de euro.