Decanul Baroului Sălaj: Sunt tot mai multe dosare pentru răspândirea de informaţii false pe internet
Reprezentanţii sistemului de justiţie atrag atenţia că răspândirea de informaţii false pe internet reprezintă o încălcare a legii.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 26 Mai 2024, 13:46
Tehnologia pentru manipularea înregistrărilor video devine din ce în ce mai sofisticată şi tot mai accesibilă publicului larg.
Practic, fenomenul deepfake, aşa cum se numeşte, înseamnă modificarea cu ajutorul inteligenţei artificiale a unor înregistrări video sau audio care arată şi sună ca şi cum ar fi reale, însă, de fapt, nu au existat.
De aceea, reprezentanţii sistemului de justiţie atrag atenţia asupra faptului că denigrarea şi răspândirea de informaţii false pe reţelele de socializare reprezintă o încălcare a legii.
Utilizatorii rețelelor sociale sunt îndemnați să înţeleagă că informațiile false, defăimarea și atacurile la persoană sunt tot mai des întâlnite în mediul virtual, iar numărul proceselor în instanță a început să crească.
Decanul Baroului Sălaj, avocatul Cristian Tărău: Avem deja tot mai multe litigii pe rol, civile, în care să-și despăgubiri semnificative pentru că s-a difuzat în spațiul public o informație cu caracter tendențios și oarecum interpretat într-un mod nepotrivit, și atunci o persoană a suferit un prejudiciu de imagine, un prejudiciu de viață socială ș.a.m.d. Sunt cele civile de defăimare. Pe Facebook și în spațiul public oamenii scriu tot felul de chestiuni și se judecă.
În unele situații s-a ajuns inclusiv la dosare de cercetare penală.
Cristian Tărău: Sunt, sigur, dosare penale derivate din activități pe internet, de la activități de șantaj la activități care se circumscriu unor infracțiuni la viața sexuală. Deja sunt extrem de multe dosare de pornografie infantă, acces fără drept la sistem informatic.
Populația este îndemnată să manifeste o atenție sporită atunci când se informează mai ales din mediul virtual, de pe rețelele de socializare, unde numărul conturilor false a crescut îngrijorător.