Debitul Dunării va scădea constant
Cu toate acestea, din cauza propagării viiturii judeţele din aval care se aflau până acum sub cod de inundaţii galben, intră sub cod portocaliu.
Articol de Florin Firu, Dolj, 23 Mai 2014, 01:44
Debitul Dunării la intrarea în ţară este deja în scădere, potrivit ultimelor date primite de la Institutul Naţional de Hidrologie după vârful atins, joi, la Baziaş, de 13200 mc/s.
Debitul Dunării va scădea constant în următoarele şapte zile. Cu toate acestea, din cauza propagării viiturii judeţele din aval care se aflau până acum sub cod de inundaţii galben, intră sub cod portocaliu.
La şase ani de la inundaţiile care au dus la distrugerea a sute de case şi la evacuarea a mii de oameni, localnicii din Rast trăiesc în aceste zile cu teama că Dunărea al cărui debit este în continuă creştere, s-ar putea revărsa din nou.
"Atunci când va fi probabil ne ajută cu ceva, camioane, ceva, cum ne-a ajutat şi atunci, că a rămas toate aici şi am plecat, cu un ied şi cu un curcan şi pe celelalte le-am lăsat aici, în ogradă", spune un localnic.
Debitul Dunării la intrarea în ţară a crescut în ultimele 24 de ore ajugând la 13200 mc/s.
În Dolj fluviul a depăşit, azi, cota de pericole, la Calafat cu 3 cm şi cota de inundaţie la Bechet cu 86 cm.
Tendinţa fiind de creştere şi în următorul interval când este aşteptat debitul maxim.
"În următoarele 24 de ore în acest interval, la intrarea în ţară va fi în creştere până la valoarea de 13300 mc/s. În jurul datei de mâine ar fi maximul ca să spun astfel, al debitului, la intrarea în ţară.
"Având în vedere prognoza nu ne aşteptăm la mari evenimente neplăcute, ca să spun astfel", a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinele de Apă Jiu, Camelia Bărbuţu.
Autorităţile au precizat că momentul de producere al fenomenelor prognozate pe sectorul românesc al Dunării va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier.