Debitul Dunării la intrarea în țară este cu mult sub media multianuală
Debitul Dunării la intrarea în țară este cu mult sub media multianuală.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Iulie 2022, 08:58
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - În tot mai multe localități sunt impuse restricții la furnizarea apei în sistem centralizat.
Potrivit datelor oficiale, sunt peste 200 în 17 județe, iar în altele fântânile au secat și apa este adusă cu cisterna.
Şi debitul Dunării la intrarea în țară este redus și dacă tendința de scădere continuă este pusă în pericol și navigația pe fluviu, transmite corespondentul Radio România Actualități, Florin Firu: ”Debitul Dunării la intrarea în ţară este de 2.400 de metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală din iulie, de 5.350. Autoritățile se așteaptă la valori chiar mai mici în această lună și astfel la posibile probleme în traficul fluvial, ca urmare a apariției bancurilor de nisip. Administrația Bazinală de Apă Jiu mai transmite că până acum în Drobeta-Turnu Severin și Calafat, cele două orașe alimentate cu apă din Dunăre, nu sunt semne de îngrijorare. Purtătorul de cuvânt al instituției, Camelia Bărbuțu, spune că sunt însă localități în care, pe fondul secetei, au fost instituite unele restricții privind folosirea apei.
Camelia Bărbuţu: ”În momentul de față, din sistemul centralizat la nivelul județului Dolj avem Maglavit și Dăbuleni, unde a fost instituit acest program de restricție a apei în sistemul centralizat. Probabil conducerea a constatat că se impune acest lucru.”
Din cauza secetei, recolta la culturile de grâu și orz a fost sub așteptări în Dolj, iar fără precipitații suficiente, campania agricolă de toamnă riscă să se desfășoare în condiții extrem de grele.”