Debitul Dunării la intrarea în ţară continuă să crească
Reprezentanţii Hidroelectrica au arătat recent că Porţile de Fier sunt pregătite pentru preluarea şi tranzitarea viiturii.
Articol de Alina Bordeiaşu, 22 Septembrie 2024, 13:28
Debitul Dunării la intrarea în ţară a crescut la 6.100mc/s. Aceasta este cea mai recentă informare a Administraţiei Naţionale Apele Române, care remarcă o creştere a volumului de apă pe fluviu în aşteptarea viiturii care pare să fi trecut de Budapesta. Autorităţile ungare au spus că nivelul maxim în capitala vecină a fost atins ieri şi că, în prezent, apele sunt în scădere. Pe baza acestor date, specialiştii români au estimat că viitura care va ajunge la noi va fi mai mică decât cea din Ungaria.
Reporter: Debitul maxim înregistrat în Ungaria a fost de 8.200mc/s, anunţă astăzi Apele Române, un debit mai mic decât se anticipa şi decât estimarea specialiştilor români pentru viitura care va ajunge la noi 9.500-9.800 mc.
Chiar şi aşa, Dunărea a ieşit din matcă în capitala ungară şi a inundat cheiurile. Localnicii au ridicat diguri, însă câteva zeci de locuinţe au fost inundate în localităţi din apropiere de Budapesta.
Deşi apele ar trebui să se retragă, autorităţile ungare spun că vor rămâne în alertă până când nivelul apei va scădea sub cota de pericol. La noi, viitura este aşteptată în jurul datei de 28-29 septembrie.
Specialiştii estimează un debit de apă de 8.300m?/s, de peste două ori mai mare decât media multianuală a lunii septembrie. Totuşi, se anticipa un nivel mai mare, însă dat fiind ce a fost în Ungaria şi pregătirile din Serbia, prognoza este uşor mai bună.
Echipele de la Apele Române s-au pregătit în ultima perioadă, au umplut mii de saci de nisip, iar o parte dintre aceştia au fost aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării.
Şi reprezentanţii Hidroelectrica au arătat recent că Porţile de Fier sunt pregătite pentru preluarea şi tranzitarea viiturii.