Debitul Dunării, în scădere
Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va fi în scădere pe durata următoarei săptămâni, urmând să ajungă la 3.200 mc/s, sub media multianuală a lunii august.
Articol de Florin Lepădatu, 18 August 2017, 07:58
Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va fi în scădere pe durata următoarei săptămâni, urmând să ajungă la 3.200 mc/s, sub media multianuală a lunii august, de 4.300 mc/s, se arată în prognoza de specialitate, întocmită de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Astfel, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi, în următoarele zile, în scădere pe sectoarele Gruia - Bechet şi Vadu Oii - Tulcea, şi în creştere pe sectorul Corabia - Hârşova.
În a doua parte a intervalului, respectiv începând de luni, 21 august, cotele apelor Dunării vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Cernavodă şi relativ staţionare pe sectorul Hârşova - Tulcea.
Potrivit hidrologilor, până pe data de 24 august, la ora 7:00, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere, până la valoarea de 3.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).
În ceea ce priveşte prognoza de medie durată pe râurile din ţară, INHGA menţionează că, în primele trei zile ale intervalului analizat (17 - 19 august), debitele medii zilnice vor fi în scădere pe râurile din Maramureş, Crişana şi Banat şi în general staţionare pe celelalte râuri.
Ulterior, în următoarele două zile, debitele vor fi în creştere pe râurile din jumătatea vestică a ţării, din cauza efectului combinat al precipitaţiilor prognozate şi propagării, şi în general staţionare pe celelalte râuri, informează Agerpres.