Debitele scăzute ale Dunării "creează dificultati"
Directorul căpităniei portului Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, spune că au început să apară restricţii în aval de Porţile de Fier, iar locuitorii din Calafat au rămas fără apă.
Articol de Radiojurnal, 12 August 2013, 17:06
Debitele mici ale Dunării pun probleme.
La intrarea în ţară, la Baziaş, debitul fluviului a scăzut aproape la jumătatea mediei multianuale a lunii august.
Directorul căpităniei portului Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, spune că au început să apară restricţii în special în aval de Porţile de Fier, din cauza nivelului mic al apei şi al pragurilor de nisip, transmite redactorul Radio Reşiţa, Sebastian Dragomir.
"Avem un debit care variază între 2400 şi 2500 de metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă un debit foarte scăzut, corespunzător unor cote care sunt sub nivelul de etiaj, adică cu 50 până la 80 de centimetri mai puin decât minimul admis pentru cote normale şi avem, la ora actuală, trei praguri identificate Salcia, Pietrişu şi Păpădia, zona porturilor Cetate, Calafat şi Bechet şi supraveghem cu atenţie navigaţia în zonă.
"În condiţiile în care debitul se va menţine la această valoare până pe data de 18, după care este posibil să mai şi scadă, dacă precipitaţiile nu vor fi suficiente în bazinul Dunării, condiţiile se vor înăspri", a mai spus Mihai Ghiba.
Oraşul Calafat, fără apă potabilă
Debitul Dunării a continuat să scadă în ultimele zile, dar regimul hidrologic este la valori normale şi nu se pune deocamdată problema aplicării unui plan de restricţii pentru folosirea apei, dă asigurări Administraţia Naţională Apele Române.
În lacurile de acumulare sunt rezerve suficiente de apă pentru populaţie, industrie şi agricultură, informează Apele Române, însă pot fi probleme în localităţile unde nu există sisteme centralizate de alimentare cu apă.
Este cazul Calafatului, unde alimentarea cu apă potabilă depinde de debitul fluviului.
Locuitorii oraşului au rămas de aseară fără apă potabilă, pentru că nivelul este atât de scăzut, încât pompele staţiei de apă nu mai funcţionează.
Oamenii se aprovizioneză de la fântânile publice din oraş, prevăzute cu pompe electrice. Apa din ele este, însă, la limita potabilităţii, mai degrabă pentru uz menajer.
De câţiva ani, vară de vară locuitorii din Calafat se confruntă cu această problemă, a transmis corespondentul Radio România Actualităţi în judeţul Dolj, Florin Firu.