De zece ori mai puţine amenzi pentru lipsa rovinietei
CNADNR anunţă, în exclusivitate pentru RRA, că numărul amenzilor pentru lipsa rovinietei a scăzut semnificativ.
Articol de Alex Lancuzov, 19 August 2014, 14:02
Aproape 40.000 de mii de sancțiuni contravenționale pentru lipsa rovinietei valabile au fost aplicate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri în perioada ianuarie –iulie 2014, în scădere semnificativă comparativ cu întreg anul 2013 atunci când s-au emis 387.000 de mii de amenzi, precizează CNADNR în exclusivitate pentru RRA.
Numărul mult mai mic de conducători auto sancționați pentru neachitarea taxei de drum în primele șapte luni ale anului se explică și prin punerea în funcțiune a mai multor camere de supraveghere pentru rovinietă dar și a modalităților electronice prin care taxa de drum poate fi achitată rapid.
CNADNR anunță că până la sfârșitul anului vor deveni funcționale încă 41 de camere video pentru monitorizarea rovinietei și astfel pe rețeaua de Autostrăzi și Drumuri Naționale vor fi active în total 74 de camere pentru control semnalizate corespunzător cu panouri informative.
Totodată, Compania de Drumuri reamintește că schimbarea legislativă din 2012 care a dus la anularea așa numitului tarif de despăgubire nu suspendă executarea silită a șoferilor care nu au achitat tariful de despăgubire echivalent cu valoarea rovinietei în funcție de categoria autovehiculului.
Practic, pentru șoferii care NU au contestat în instanță până în vara anului 2012 procesele verbale pentru despăgubire, procedura de executare silită nu se anulează. Valoarea totală a cheltuielilor cu executare silită a executorului judecătoresc poate ajunge la 400 de lei, sumă la care se adaugă și despăgubirea percepută de CNADNR.
Contravaloarea rovinietei pornește de la 123 de lei pe an pentru autoturisme și ajunge la 5300 de lei pe an pentru camioane de peste 12 tone iar amenda minimă pentru conducătorii de autoturisme este de 250 de lei.