De săptămâna viitoare ajung în piețe și roșiile românești crescute în solarii
Cu eforturi și cheltuieli mari din cauza frigului și a înghețului, primele roșii coapte în solariile din Mehedinți se apropie de momentul în care vor ajunge la piață.
Articol de Mihai Bădescu, 06 Mai 2023, 13:49
De săptămâna viitoare ajung în piețe și roșiile românești crescute în solarii. Vremea capricioasă a întârziat însă producția din acest an, care o să fie și mai scumpă din cauza prețurilor ridicate la lemnul folosit pentru încălzirea solariilor.
Cu eforturi și cheltuieli mari din cauza frigului și a înghețului, primele roșii coapte în solariile din Mehedinți se apropie de momentul în care vor ajunge la piață.
iNcoleta Vasile: Un an foarte dificil, friguros, cu multă umiditate, cu un pic de sacrificii cu căldura, bineînțeles, că altfel fără căldură n-am putea scoate așa timpuriu. Ne-a ajutat și soiul și, de săptămâna cealaltă, de luni încolo, începem să culegem. Le așteptăm și pe doamnele de la Direcția Agricolă să vină să le vadă și după aceea începe vânzarea.
Ionuț Rucu: Cam în două săptămâni aproximativ. A fost foarte frig faţă de anul trecut și s-a cam întârziat cu coacerea. Şi acum e frig, noaptea e încă rece, 8 - 9 grade. Tomata de la 15 grade în sus începe să plece la copt. Cam într-o săptămână - o săptămână jumate încep să se coacă, dar la piață ca să culegem mai multe cam în două săptămâni ieșim cu ele.
Reporter: Producătorii preconizează un preț mediu de 15 lei kilogramul, o sumă cam mică, spun ei, având în vedere costurile de producție.
-: De la 15 lei în jos. Nu sunt bani, de unde să fie bani să cumperi cu mai mulți bani. Nu suntem la București aici! Dacă le ducem la București, poate avem alt preț, aici nu.
-: Prețul foarte mic și anul ăsta, 15-20 lei maxim, dar nu cred că o să mai prindem cu 20 de lei. 15 - 17 lei, cam aşa.
Reporter: Legumicultorii speră să-și acopere cheltuielile din subvenția acordată de stat, pentru care în Mehedinți au aplicat 147 de cultivatori de tomate în solarii.