De Paşti, turiştii români aleg pensiunile rurale
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc susţine că 65.000 de turişti români îşi vor petrece sărbătorile pascale în staţiunile din ţară. Peste 7.000 de români au ales să îşi petreacă Paştele în străinătate.
Articol de Ioana Dogaru, 13 Aprilie 2012, 19:13
Cei aproape 65.000 de turişti români vor cheltui, anul acesta, de Sărbătorile de Paşti, circa 6,1 milioane de euro în staţiunile din ţară.
Estimarea a fost făcută de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.
Pensiunile rurale sunt şi în acest an în topul preferinţelor românilor şi atrag aproximativ 40.000 de turişti.
Cele mai solicitate destinaţii rămân zonele cu tradiţie, precum Bran-Moieciu, Bucovina, Neamţ, Vrancea, Sibiu şi, mai nou, Oltenia de sub munte, unde rezervările au depăşit 80% din capacitatea de cazare.
Pe locul doi se află staţiunile montane, preferinţele îndreptându-se pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 75%.
De asemenea, s-a înregistrat o creştere a cererii şi pentru celelalte staţiuni montane, unde se înregistrează un grad de ocupare de 65%.
Paştele va fi sărbătorit şi în hotelurile din marile oraşe, unde au fost pregătite 3.000 de locuri pentru turiştii care au ales să ia masa tradiţională la restaurant.
În schimb, litoralul nu este o destinaţie solicitată pentru petrecerea sărbătorilor pascale. Cu toate că există peste 5.000 de locuri încălzite în hoteluri, cererea este mică şi au fost rezervate doar 500 de locuri.
Mult mai căutate sunt staţiunile balneoclimaterice, unde aproximativ 9.000 de turişti au ales să meargă de Paşte.
Alte 200 de locuri au fost rezervate în structurile de cazare din Delta Dunării.
Circa 7.300 de români vor petrece Sărbătoarea de Paşti în afara ţării, iar cheltuielile lor sunt estimate la 2,1 milioane de euro.
Cei mai mulţi au ales să meargă în Bulgaria şi în Grecia.
Aceeaşi sursă informează că numărul turiştilor români care folosesc serviciile autohtone a crescut cu 10%, după trei ani de scăderi consecutive.
Aglomeraţie pe mai multe drumuri naţionale şi pe Autostrada A1
Românii care se deplasează spre locurile unde îşi vor petrece minivacanţa de Paşte sunt sfătuiţi de agenţii de poliţie să ocolească zonele cu circulaţie intensă şi să manifeste atenţie sporită în trafic.
Cătălin Bocai, subcomisar la Centrul InfoTrafic, spune că vineri seara se circula îngreunat la ieşirea din capitală, pe DN 1, pe sensul de mers către staţiunile de pe Valea Prahovei, din cauza numărului foarte mare de vehicule care sunt în mişcare.
De asemenea, valori ridicate erau înregistrăte şi pe A1 Bucureşti-Piteşti, pe DN 7 Arad-Vama Nădlac, DN 6 Bucureşti-Alexandria şi DN 5 Bucureşti-Giurgiu.
"În aceste condiţii, le recomandăm participanţilor la trafic să plece din timp la drum, să nu se urce la volan dacă sunt obosiţi sau au consumat băuturi alcoolice", spune Cătălin Bocai.
Vreme capricioasă de Paşti
Administraţia naţională de meteorologie a emis o informare de instabilitate accentuată pentru acest sfârşit de săptămână.
Potrivit meteorologilor, în toată ţara, de sâmbătă de la ora 9.00 şi până duminică la ora 21.00 sunt aşteptate, temporar, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
În sudul ţării, dar şi în zonele de deal şi munte, cantităţile de apă vor depăşi local 15, 20 de litri pe metru pătrat şi izolat, 30 de litri.
Anterior, Gabriela Băncilă de la Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că de Paşti, vremea va fi instabilă.
"Vom avea parte din nou de ploi în toate regiunile. Cu alte cuvinte, contăm pe un regim termic mai blând faţă de ziua de Florii, când în zonele din nordul şi centrul ţării, în anumite zone, temperaturile maxime nu au depăşit 4-6 grade.
"Pentru ziua de duminică, se pare că maximele se vor încadra cam între 11-12 grade şi cel mult 18 grade", a precizat Gabriela Băncilă.
Meteorologii atrag, însă, atenţia că temperaturile vor continua să fie scăzute şi în perioada următoare, iar pe timpul nopţii temperaturile vor coborî şi până la -9 grade, valori mult mai mici decât cele normale pentru mijlocul primăverii.