De la începutul anului, în România au fost înregistrate peste 16.000 de incendii de vegetaţie
De la începutul anului, în România au fost înregistrate peste 16.000 de incendii de vegetaţie. Sute de hectare au fost cuprinse de flăcări pe fondul secetei şi temperaturilor mari.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Septembrie 2024, 10:31
De la începutul anului, în România au fost înregistrate peste 16.000 de incendii de vegetaţie. Sute de hectare au fost cuprinse de flăcări pe fondul secetei şi temperaturilor mari. Intervenţiile pompierilor au fost uneori grele şi epuizante, în ciuda numărului mare de forţe mobilizate. În majoritatea cazurilor, localnicii care au încercat să îşi cureţe terenurile cu ajutorul focului au contribuit la pagubele făcute de incendii, odată ce arderile de vegetaţie au scăpat de sub control.
Ana-Maria Cârstea relatează din judeţul Vâlcea: ”Aproximativ 8.000 de hectare au fost afectate în Vâlcea de incendii, de la începutul anului şi până în acest moment, patru persoane pierzându-şi viaţa, iar alte 22 fiind rănite. Cele mai solicitante s-au dovedit a fi incendiile de fond forestier şi au necesitat zile întregi pentru a fi lichidate, acestea manifestându-se în zone greu accesibile pedestru.
Marius Zoican, prim-adjunct al inspectorului şef al ISU Vâlcea: ”Dacă în anii precedenţi aveam o incidenţă primăvara şi toamna, începând de anul trecut şi din acest an am ajuns să avem un vârf de incendii în lunile iulie şi august şi pe fondul caniculei şi pentru cele două incendii din zona montană a fost necesară concentrarea unor resurse suplimentare, inclusiv unor resurse aeriene, care, bineînţeles, implică nişte eforturi bugetare din partea statului destul de ridicate.”
Deşi în 97% din incendiile de vegetaţie cauzele stabilite sunt reprezentate de focurile în aer liber, autorul rămâne, într-o proporţie foarte mare, necunoscut. Există însă şi situaţii în care cei vinovaţi au fost sancţionaţi. Pompierii vâlceni fac apel la cetăţeni să adopte un comportament preventiv şi să respecte prevederile legale.”/editor Florin Lepadatu/