De la 1 iulie, aproape 1.900.000 de angajați vor primi salariul majorat
Tot de la 1 iulie, suma de 200 lei din salariul minim, care era scutită de impozit și contribuții sociale obligatorii, va fi majorată cu încă o sută lei.
Articol de Petruţa Obrejan, 07 Iunie 2024, 09:23
Aproape 1.900.000 de angajați vor primi salariul majorat, de la 1 iulie, cu 284 lei. Este consecința deciziilor de ieri ale guvernului, care a aprobat creșterea salariului minim brut pe economie la 3.700 lei și, în același timp, a ridicat la 300 lei suma lunară ce este scutită de plata impozitului pe venit.
Măsurile vor aduce bani și la bugetul de stat, prin creșterea veniturilor cu două miliarde de lei anul acesta.
Inițiatorii hotărârii de guvern cred că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă, a puterii de cumpărare a salariaților și va contribui, totodată, la reducerea muncii la negru.
Această decizie nu se aplică însă salariaților din agricultură și industria alimentară, întrucât pentru aceste categorii se aplică prevederile legale în vigoare.
Tot de la 1 iulie, suma de 200 lei din salariul minim, care era scutită de impozit și contribuții sociale obligatorii, va fi majorată cu încă o sută lei.
Marcel Ciolacu: La solicitarea mediului de afaceri am aprobat majorarea de la 200 lei la 300 lei a sumei lunare neimpozitate. Facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de directiva privind salariul minim european. Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii.
A fost aprobată și finanțarea spitalului care urmează să fie construit în Sectorul 6, pe Bulevardul Timișoara, investiție de peste 145 de milioane de euro, din care jumătate este împrumutată de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar jumătate este asigurată de Primăria Sectorului 6.
Și indicatorii tehnico-economici pentru drumul express Focșani-Brăila au fost aprobați de guvern. Proiectul are o valoare de peste 6,75 de miliarde de lei, iar durata execuție este de trei ani.
Tot ieri, guvernul a majorat cu două miliarde de lei bugetul programului de sprijin "IMM Plus", un program foarte solicitat de antreprenori.
După suplimentarea fondurilor, încă 2.300 de societăți vor putea beneficia de susținere guvernamentală, ceea ce va duce la un total de 13.800 de firme.