De la 1 ianuarie, bacşişul se va trece pe nota de plată şi pe bonul fiscal
Acesta va fi de cel mult 15% din valoarea consumației. Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor, a declarat pentru Radio România Actualități că această măsură va fi benefică și că ea a fost cerută de industrie de opt ani.
Articol de Florentina Varga, 28 Decembrie 2022, 11:32
Bacşişul se va trece pe nota de plată şi pe bonul fiscal, potrivit ultimelor reglementări care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, anul viitor.
Acesta va fi de cel mult 15% din valoarea consumației. Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor, a declarat pentru Radio România Actualități că această măsură va fi benefică și că ea a fost cerută de industrie de opt ani.
Daniel Mischie: Dacă mergeţi la un restaurant și consumaţi, să zicem, produse de 500 de lei și doriți să lăsați bacșiș 50 de lei, 10%, iar românii sunt unul din cele mai generoase popoare, aveţi posibilitatea să îi lăsaţi cash, cu cardul sau cu ordinul de plată. Ceea ce se întâmplă începând cu 1 ianuarie este că statul a decis să păstreze doar 10% din cei 50 de lei, adică 5 lei, și 45% să ajungă la ospătar, având posibilitatea fiecare client să lase bacşiş și pe card și pe ordin de plată. Plățile cu cardul sunt din ce în ce mai dese. Sunt restaurante în București care nu mai acceptă plățile cash, plata este permisă numai prin ordin de plată sau cu cardul. În orașe, plățile sunt 50% din valoarea încasărilor fiecărui restaurant și evident că acest val vine din ce în ce mai puternic.
Nerespectarea acestor dispoziții poate fi sancționată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.