De ce are România "o imagine proastă"?
Sub acest titlu jurnaliştii BBC au încercat să afle de ce se încearcă să se scoată România ţap ispăşitor pentru scandalul cărnii de cal vândute pe post de vită.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 26 Februarie 2013, 15:29
Reacţia autorităţilor de la Bucureşti, care au respins relatările din presa internaţională în care Romania era acuzată - mai mult sau mai puţin direct - că ar fi fost sursa scandalului cărnii de cal, i-a facut pe jurnaliştii BBC să realizeze o analiză în care să răspundă la întrebarea: "De ce are România atât de des rolul de ţap ispăşitor?".
De ce are România o imagine publică atât de proastă? - acesta este titlul sub care BBC a încercat să afle de ce se încearcă să se scoată România ţap ispăşitor pentru scandalul cărnii de cal vândute pe post de vită şi cât de reale sunt avertismentele lansate de autorităţile de la Londra în legătură cu numărul de imigranţi şi cu posibilitatea ca nivelul infracţional să crească.
BBC aminteşte că nu există nicio dovadă concretă că produsele din carne de cal care au ieşit din România aveau alte etichete.
De asemenea, jurnaliştii britanici citează istorici care sunt de părere că problemele de imagine ale României au apărut înspre finalul secolului al XIX-lea, când călătorii se întorceau din Transilvania cu poveşti despre un tărâm ciudat.
BBC citează şi oameni de afaceri britanici care locuiesc în România şi care susţin că Marii Britanii ar trebui să-i fie ruşine de modul în care vorbeşte despre români.
Jurnaliştii BBC mai precizează că imaginea pe care o au unii despre România, de stat mafiot violent, este departe de adevăr, nivelul crimelor violente din Bucureşti fiind printre cele mai scăzute din Europa, dar că, în acelaşi timp, România rămâne, potrivit Transparency International, un stat corupt, în ciuda eforturilor de a-şi curăţa sistemul politic.
În plus, Amnesty International a criticat tratamentul acordat comunităţii rome, care reprezintă 10% din populaţia ţării - mai scrie BBC.
Şi astfel, nu este de mirare că mii de romi s-au mutat în alte ţări ale Uniunii Europene, inclusiv în Regatul Unit.