De astăzi, piața gazelor naturale este complet liberalizată
Tariful la gaze nu mai este reglementat de stat, ci este stabilit de bursă.
Articol de Bogdan Isopescu, 01 Iulie 2020, 13:56
De astăzi, piața gazelor naturale este complet liberalizată. Tariful nu mai este reglementat de stat, ci este stabilit de bursă.
Specialiștii spun că prețurile ar trebui să fie mai mici și îi sfătuiesc pe consumatori să studieze cu atenție contractele pe care le încheie și mai ales să se informeze corect.
Factura unui consumator este formată din patru componente: Prețul gazului ca marfă achiziționată pe bursă, transportul, distribuția și prețul furnizării.
Singurele componente variabile ce pot majora sau micșora factura sunt prețul gazului și profitul furnizorului.
Dintre cele două, prețul gazului pe bursă are cele mai mari variații. Spre exemplu, în urmă cu doi ani prețul gazelor pe bursă depășeau 100 de lei pe MW/h, în timp ce astăzi prețul este de aproximativ 35 de lei.
Complexitatea facturii consumatorului nu se oprește aici pentru că prețul gazului pentru populație mai cuprinde o componentă: este vorba de înmagazinare în depozite pentru consumul de iarnă, componentă care ridică prețul gazului cu 14 lei pe MW/h.
Înmagazinarea pentru perioada de iarnă este necesară pentru că, în condițiile unui consum crescut, producția internă nu poate acoperi vârfurile de cerere.
În zilele cu temperaturi extreme, consumul este acoperit din producția internă, deci gaze ieftine fără înmagazinare, combinate cu gaze din depozite și chiar cu importuri, ambele mai scumpe. Şi, cum 70% din consumul național este înregistrat în perioada de iarnă, vedem de ce gazul din factura noastră nu este identic cu cel de pe bursă, ci mult mai mare.